Vijesti


Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Konjicu 31. Januara 2020. Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica.
Odbijena optužnica Tužilaštva BiH za zločine u Prijedoru 31. Januara 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Državnog tužilaštva koja je Jugomira Marčetića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), teretila za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mjesta Zecovi kod Prijedora, a nakon što je sutkinja za prethodno salušanje utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio ovo krivično djelo.
BIRN BiH počinje kampanju “Zaboravljene žrtve” 31. Januara 2020. Članak Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u ponedjeljak, 3. februara 2020. godine, pokreće kampanju “Zaboravljene žrtve”, objavom prve od ukupno deset priča o žrtvama ratnih zločina za koje niko nije pravosnažno osuđen.
Potjernice za 47 optuženih za ratne zločine 31. Januara 2020. Članak Protiv 47 osoba koje su optužene za ratni zločin trenutno su raspisane potjernice nakon što su protiv njih potvrđene optužnice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Izvještaj UN-a: Prijetnje “Al-Kaide” i pripadnika ISIL-a opstaju i jačaju 30. Januara 2020. Članak Snage takozvane Islamske države u Siriji i Iraku ponovo jačaju a njihove prijetnje i ideologije opstaju nakon što je 2019. godine zvanično proglašen pad ove terorističke organizacije, navodi se u nedavno objavljenom 25.
Građanin BiH u SAD-u osuđen za prodavanje oružja neonacistima u Švedskoj 30. Januara 2020. Članak Hany Valetanlić, državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), osuđen je na 85 mjeseci (sedam godina i jedan mjesec) zatvora za zločine povezane sa ilegalnim posjedovanjem i trgovinom oružja, a što je, prema saopćenju, uključivalo i prodaju dijelova vatrenog oružja “neonacističkoj grupi i terorističkoj organizaciji u Švedskoj”.
Državne sudije u otvorenom pismu kažu da ne skrivaju imovinu 30. Januara 2020. Članak Državne sudije ne skrivaju svoje imovinsko stanje i svake godine, bez izuzetka, podnose svoje finansijske izvještaje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), kako je to propisano Zakonom o VSTV-u BiH, navodi se u otvorenom pismu upućenom javnosti čiji su potpisnici sudije Suda BiH.
Porodice pozvale na povratak žena i djece iz kampova u Siriji 29. Januara 2020. Članak Predstavnici i članovi porodica bosanskohercegovačkih državljana koji se nalaze u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj” u Siriji, na sastanku s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem istakli su kako su uslovi u kampovima nehumani, te da je cilj da se te osobe vrate u BiH.
Beograd: Optužio bivše saborce za masakr u Štrpcima 28. Januara 2020. Članak Bivši vojnik Mićo Jovičić prvi je svjedok koji je izjavio da je petero njegovih bivših saboraca Srba bilo umiješano u otmicu i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.
Gavrilo Stević: Svjedok o optuženom za terorizam mislio da je monah 28. Januara 2020. Članak Svjedok Odbrane na suđenju Gavrilu Steviću za odlazak na strano ratište u Ukrajinu kazao je kako je o optuženom stekao utisak da je religiozna osoba koja obilazi manastire.