Članak

Naredne sedmice počinju obnovljena suđenja za zločine u Prijedoru

24. Januara 2020.16:34
Pred Sudom BiH iduće sedmice počinju obnovljena suđenja Sretku Paviću, Bori Milojici i Želislavu Riviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Prijedora.

Prvostepenom presudom 2019. godine Sretko Pavić je, kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim i osuđen na 13 godina zatvora za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević u prijedorskom selu Rizvanovići. Obnovljeno suđenje Paviću je zakazano u utorak, 28. januara, kada će početi i obnovljeno suđenje Bori Milojici i Želislavu Riviću. Prvostepenom presudom Milojica je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, dok je Rivić oslobođen optužbi.

Istog dana će Odbrane Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bileće, iznijeti završnu riječ. Zajedno s njima, optuženi su i Boris Bošnjak i Miloš Mavrak. Njima je na teret stavljeno učešće u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te omogućavanje drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Ponovno je naredne sedmice zakazan početak suđenja Miladinu Trifunoviću, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom Vogošće i Ilijaša. Ove sedmice nije održan zakazani početak suđenja.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Foči, Tesliću, Bužimu, Trnovu, Kalinoviku, Sarajevu, Sanskom Mostu, Bosanskom Novom, Rogatici, Konjicu, Stocu, Bijeljini, Milićima, Lukavcu te Višegradu i Vitezu.

Emina Dizdarević