Članak

Tužilaštvo će odbijenu optužnicu protiv Ljubana Ećima ponovo uputiti Sudu

24. Januara 2020.11:31
Državni sud odbio je potvrditi optužnicu koja Ljubana Ećima tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši, a iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su najavili da će Sudu optužnica biti ponovo upućena.

Advokat Dragan Stupar je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je jedan od razloga odbijanja potvrđivanja optužnice činjenica da Ljuban Ećim nije ispitan u svojstvu osumnjičenog, kao i da postoje druge procesne smetnje po tom pitanju.

“Između ostalog je i nesaslušanje osumnjičenog, što je bitna povreda postupka. Nisu uspunjeni uslovi za podizanje optužnice, što je neophodan uslov za njeno potvrđivanje”, kazao je Stupar.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je uz optužnicu priložen i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog koje je obavljeno u junu 2019. u Beogradu.

“Ispitivanje osumnjičenog, u prisustvu njegovog branioca, organizovano je dana 26. 06. 2019. godine u Višem sudu u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, s obzirom da se osumnjičeni nalazi u bjekstvu i nedostupan je pravosudnim organima BiH. Također, sačinjen je i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog Višeg suda u Beogradu, koji je dostavljen Sudu BiH”, istakli su iz Tužilaštva.

U Državnom sudu su BIRN-u BiH objasnili da je optužnica odbijena iz razloga što osumnjičeni nije adekvatno saslušan u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Odluka o potvrđivanju ili odbijanju optužnice, dodali su iz Tužilaštva, jeste procesna radnja Suda BiH, koju Tužilaštvo ne može komentarisati.

“Postupajući tužilac Tužilaštva BiH Mersudin Pružan ponovo će Sudu BiH uputiti optužnicu, s obzirom da žrtve i oštećeni u ovom predmetu očekuju i zaslužuju provođenje pravde”, naveli su u Tužilaštvu.

Ećim se, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, tereti da je od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije.

“U optužnici se navodi da je progon počinjen ubojstvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protuzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor-Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci i Hanefići, a zločini se odnose na ubistva više desetina žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila, među kojima su bili i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski dužnosnici.

Također, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata, kao i osam crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti historijskog naslijeđa izgrađeni u 19. stoljeću.

Ranije je rečeno i da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 njih s mjerama zaštite, te prilaganje preko 1.450 materijalnih dokaza.

* Ovaj članak je dopunjen odgovorom Suda BiH o razlozima odbijanja optužnice.

Haris Rovčanin