Vijesti


Svjedoci govorili o ličnosti optuženog Gavrila Stevića 21. Januara 2020. Članak Dva svjedoka Odbrane Gavrila Stevića, optuženog za odlazak na ukrajinsko ratište, kazali su danas da ne znaju da li je optuženi boravio u ratnoj regiji i govorili su o njemu kao o pjesniku i “religioznom mistiku” koji je u Rusiju otišao da spriječi sukobe.
Božo Mihajlović nije pristupio na ročište 21. Januara 2020. Članak Suđenje tužiocu Boži Mihajloviću, kojeg optužnica tereti za nesavjestan rad u službi, odgođeno je jer optuženi nije pristupio na ročište.
Suspendovan optuženi za zločine u Vlasenici Radenko Stanić 21. Januara 2020. Članak Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić suspendovao je Radenka Stanića i Samira Agića, pomoćnike ministra sigurnosti protiv kojih su na Sudu BiH potvrđene optužnice.
“Majke Srebrenice” podnijele prijavu protiv Holandije u Strasbourgu 20. Januara 2020. Članak “Majke Srebrenice” podnijele su prijavu protiv Holandije pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu, saopćeno je iz advokatskog ureda “Van Diepen Van der Kroef”.
Zukić i ostali: Tužilaštvo uložilo telefonske listinge optuženih 20. Januara 2020. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uložilo listinge komunikacija optuženih.
Iduće sedmice počinje suđenje za zločine u Vogošći i Ilijašu 17. Januara 2020. Članak U Sudu BiH naredne sedmice je planiran početak suđenja Miladinu Trifunoviću, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom Vogošće i Ilijaša.
Potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i ostalih 17. Januara 2020. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još tri osobe koje se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta od preko 240.000 konvertibilnih maraka (KM).
Ponovo odgođeno suđenje za zločine u Zecovima 17. Januara 2020. Članak Ročište na suđenju trinaestorici optuženih za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi odgođeno je na Sudu Bosne i Hercegovine zbog nedolaska optuženog Duška Zorića.
Produžen pritvor osumnjičenom za ratovanje u Siriji 17. Januara 2020. Članak Državni sud uvažio je prijedlog Tužilaštva BiH i za još dva mjeseca produžio pritvor Muharemu Duniću, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.
Prijedlog produženja pritvora povratnicima iz Sirije Labidiju i Berbiću 17. Januara 2020. Članak Tužilaštvo BiH je predložilo da se pritvor Hamzi Labidiju i Milaremu Berbiću, osumnjičenima za ratovanje u Siriji, produži za dva mjeseca, dok su Odbrane zatražile određivanje mjera zabrane, uključujući i kućni pritvor.