Članak

Podignuta optužnica protiv Mileta Ujića za zločine u Rogatici

23. Januara 2020.16:06
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mileta Ujića, nekadašnjeg zamjenika komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Rogatice 1992. i 1993.

This post is also available in: English

godine.

Iz Tužilaštva su saopćili da se Ujić tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civile bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice sudjelovao u progonu stanovništva.

Ujić je optužen da je komandovao i lično učestvovao u napadu na selo Kozadre, prilikom kojeg je ranjeno oko 20 civila – među njima i maloljetna djeca i žene – koji su nakon toga zarobljeni.

Također je navedeno da je ubijeno osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, dok su kuće i imovina zapaljeni.

Prema Tužilaštvu, preostali civili su zatvoreni, te nakon toga protjerani s područja općine Rogatica.

“Tijela osam ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i vještaka te ulaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Osoba pod istim imenom i prezimenom svjedočila je u korist Odbrane Ratka Mladića pred Haškim tribunalom.

Haški tribunal je prvostepenom presudom proglasio Mladića krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor. Žalbe na ovu presudu zakazane su za mart, dok bi konačna presuda trebala biti izrečena krajem ove godine.

Državni sud je 2014. godine potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta Rogatičke brigade VRS-a Rajka Kušića, koji je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Lamija Grebo


This post is also available in: English