Članak

Potvrđena optužnica za genocid protiv Milomira Savčića

24. Januara 2020.15:02
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Sud BiH 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata – generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Ljubiša Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal.

Ročište za produženje mjera zabrane, nakon potvrđivanja optužnice, Sud BiH je zakazao 29. januara.

U narednom periodu Savčić bi se trebao izjasniti o krivici.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija