Vijesti


Žalba na presudu za zločine u višegradskoj Pionirskoj ulici 7. Februara 2020. Članak U Državnom sudu iduće sedmice planirano je iznošenje žalbi na presudu kojom je Radomir Šušnjar zvani Lalco osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u junu 1992. u Pionirskoj ulici u Višegradu.
Sejdić pravosnažno oslobođen optužbi za zločine u Goraždu i Rudom 7. Februara 2020. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ahmet Sejdić, nekadašnji komandant Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Goražda i Rudog u periodu od jula 1992. do februara 1993.
Sukob radikala sa aktivistima zbog knjige o Srebrenici 6. Februara 2020. Članak Članovi Srpske radikalne stranke (SRS) izbacili su antiratne aktiviste s promocije knjige osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u kojoj se negira genocid u Srebrenici.
Tužilaštvo traži da se Mektiću i ostalima zabrani komentarisanje predmeta u medijima 6. Februara 2020. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjera zabrane bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću i još trojici optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta od preko 240.000 konvertibilnih maraka (KM).
Suđenje Čauševiću odgođeno zbog nedolaska Sadikovićeve braniteljice 6. Februara 2020. Članak Suđenje Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), odgođeno je zbog nedolaska Adne Dobojlić, braniteljice optuženog Anesa Sadikovića.
Potvrđena optužnica protiv svjedoka Odbrane Ratka Mladića 5. Februara 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Mileta Ujića, nekadašnjeg zamjenika komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Rogatice 1992. i 1993. godine.
Markale: Žrtve i svjedoke boli negiranje sudski utvrđenih činjenica 5. Februara 2020. Članak Na dan obilježavanja godišnjice masakra na Markalama u kome je stradalo 68 osoba, a ranjeno je njih 142, preživjele žrtve i njihove porodice poručuju da posebno teško doživljavaju negiranje sudski utvrđenih činjenica o ovom događaju.
Kako je postignuta norma od 127 posto Državnog tužilaštva 4. Februara 2020. Članak Državno tužilaštvo saopštilo je danas da je u prošloj godini podiglo 191 optužnicu protiv 320 osoba i da su tužioci postigli normu od 127 posto.
Mihajlović: Daktilografkinja odbila da odgovara na većinu pitanja 4. Februara 2020. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedokinja Državnog tužilaštva je odbila da odgovara na većinu postavljenih pitanja.
Zukić i ostali: Pištolj dostavljen na vještačenje potpuno ispravan 3. Februara 2020. Članak Sudski vještak za balistiku je, na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, izjavio kako je pištolj koji je vještačio bio ispravan a municija praktično nova.