Vijesti


Srbin nagrađen za borbu za proruske snage u Ukrajini 23. Januara 2020. Članak Organizacija koju vodi veteran ruske vojske koji je organizovao paravojne snage u istočnoj Ukrajini i na Krimu nagradila je državljanina Srbije koji se borio za ciljeve proruskih separatista.
Miletić: Javnost ponovo isključena s ročišta 23. Januara 2020. Članak Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, javnost je ponovo isključena s ročišta.
Dom naroda odbio uvrstiti u Krivični zakon kazne za negiranje genocida 23. Januara 2020. Članak Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) odbio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina a koji je u proceduru uputio delegat Zlatko Miletić.
Produžen pritvor šestorici osumnjičenih za ratovanje u Siriji 23. Januara 2020. Članak Državni sud produžio je za još dva mjeseca pritvor šestorici osumnjičenih za učešće na stranim ratištima, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BiH dobila najgoru ocjenu u Indeksu percepcije korupcije u posljednjih osam godina 23. Januara 2020. Članak Prema listi Indeksa percepcije korupcije “Transparency Internationala”, Bosna i Hercegovina dobila je najgoru ocjenu u posljednjih osam godina te se nalazi na 101. mjestu od ukupno 180 zemalja, što ju je svrstalo među zemlje koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije.
Usvojen prijedlog izmjena o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca 22. Januara 2020. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je usvojilo prijedlog izmjena Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca, koji će biti dostavljen Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Evropskoj komisiji, koji bi do naredne sjednice trebali dostaviti svoja mišljenja koja će pomoći da se ova odluka do kraja razmotri.
Svjedok: SDB Srbije „nije dovodila dobrovoljce u Bosnu“ 22. Januara 2020. Članak Bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) je na ponovnom suđenju zvaničnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću izjavio da su srpske dobrovoljce u Bosnu 1992. dovodile političke stranke, a ne SDB.
Tegeltija objavio finansijski izvještaj s godišnjim prihodima od 91.000 KM 22. Januara 2020. Članak Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija je u toku 2018. godine zaradio više od 90.
Potvrđena optužnica protiv Milana Trišića 22. Januara 2020. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milana Trišića, bivšeg pripadnika Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca od aprila do oktobra 1992. godine.
Osam mjeseci za lažno prijavljivanje terorističkih aktivnosti 22. Januara 2020. Članak Optuženi Suad Jukanović priznao je krivicu da je u decembru 2016. godine putem društvene mreže uputio jednom diplomatskom predstavništvu u Bosni i Hercegovini lažnu prijavu da je njegov rođak povezan s terorističkim aktivnostima, te je osuđen na osam mjeseci uvjetno.