Vijesti


Prva presuda za ratovanje u Ukrajini 10. marta 3. Marta 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine će u utorak, 10. marta, izreći presudu Gavrilu Steviću, prvom optuženom za odlazak na strano ratište u Ukrajinu, saopšteno je nakon završnih riječi u kojima je Tužilaštvo BiH zatražilo osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu.
Mladićeva Odbrana traži odgodu žalbi zbog zdravstvenih razloga 2. Marta 2020. Članak Advokati bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražili su odgodu iznošenja žalbi na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u BiH, kako bi se provjerilo da li je mentalno sposoban pratiti postupak.
Radoslavu Brđaninu odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu 2. Marta 2020. Članak Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odbio je prijevremeno puštanje na slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođe Autonomne regije Krajina (ARK) osuđenog na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.
Fatih Keskin, čije izručenje traži Turska, ponovo na ročištu u Sudu BiH 28. Februara 2020. Članak Turski državljanin Fatih Keskin, koji je u decembru 2019. pušten iz Imigracionog centra u koji je stavljen pod nadzor rješenjem Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, ponovo se pojavio u Sudu BiH, ali je ročište bilo zatvoreno za javnost.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Oborcima 28. Februara 2020. Članak U Državnom sudu će naredne sedmice Odbrana Saše Boškića, jednog od optuženih za zločine počinjene 1995. u Oborcima kod Donjeg Vakufa, iznijeti svoju završnu riječ.
Raspisana potjernica za Milojkom Kovačevićem zbog zločina u Višegradu 27. Februara 2020. Članak Interpol je raspisao potjernicu za Milojkom Kovačevićem, kojeg je u februaru 2019. godine Državno tužilaštvo optužilo za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada 1992.
BIRN BiH organizovao okrugli sto o Strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma 26. Februara 2020. Članak Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) organizovala je danas okrugli sto “Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma – pogled u budućnost”, tokom kojeg je predstavljena analiza o provedbi ove državne strategije i izazovima koji su preostali pred BiH prije usvajanja nove Strategije.
Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a 26. Februara 2020. Članak Predstavnički dom Državnog parlamenta usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koji je nedavno predložio državni poslanik Dragan Mektić.
Osmanović u Srbiji optužen za zločine u Brčkom 26. Februara 2020. Članak Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije podiglo je optužnicu protiv Osmana Osmanovića zbog zločina počinjenih 1992. godine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću (Brčko).
27. godišnjica zločina u Štrpcima: Za tijelima 16 ubijenih se još uvijek traga 26. Februara 2020. Članak Pronalazak posmrtnih ostataka svih ubijenih putnika otetih 27. februara 1993.