Članak

Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a

26. Februara 2020.17:59
Predstavnički dom Državnog parlamenta usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koji je nedavno predložio državni poslanik Dragan Mektić.

Za usvajanje ovog zakona glasala su 24 zastupnika, 11 ih je bilo protiv i nije bilo suzdržanih glasova.

Da bi stupio na snagu, ovaj zakon treba usvojiti i Dom naroda Parlamenta BiH. Ovaj Dom je krajem januara 2020. godine odbio primiti k znanju godišnje izvještaje VSTV-a za 2017. i 2018. godinu.

Mektić je zakon predložio sredinom februara i u njemu se traži prestanak mandata kompletnog saziva VSTV-a. On je ranije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako predlaže da mandat članovima VSTV-a prestane 15. juna 2020., a da novi članovi budu imenovani do 8. jula 2020. godine.

Obrazlažući svoj zahtjev u pisanoj formi, Mektić je naveo nekoliko primjera koji su obilježili domaće pravosuđe u protekloj godini. Jedna od njih je i afera “Potkivanje”, koja je pokrenuta nakon što je magazin Žurnal objavio video razgovora između predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i Nermina Aleševića.

Mektić, bivši državni ministar sigurnosti koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta veća od 240.000 KM, u svom prijedlogu zakona pozvao se i na izvještaj o stanju pravosuđa u BiH koji je nedavno u Bruxellesu, Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine, predstavio pravni stručnjak Reinhard Priebe.

Kao jedan od zaključaka izvještaja navodi se potreba za temeljitom reformom VSTV-a i “drastična promjena ponašanja”. U izvještaju stoji kako se VSTV smatra faktorom koji ne snosi odgovornost “u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih patronata i uticaja”.

Članovi VSTV-a imaju pravo na najviše dva mandata, a nekima od njih ove godine ti mandati ističu. Potpredsjednici Ružici Jukić drugi mandat ističe 1. juna, a drugoj potpredsjednici Jadranki Lokmić-Misirači u novembru 2020., dok ove godine prvi mandati u Vijeću ističu i Milijani Buhi i Moniki Mijić, pokazuju podaci sa zvanične stranice VSTV-a.

 

Semir Mujkić