Članak

Mladićeva Odbrana traži odgodu žalbi zbog zdravstvenih razloga

2. Marta 2020.16:06
Advokati bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražili su odgodu iznošenja žalbi na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u BiH, kako bi se provjerilo da li je mentalno sposoban pratiti postupak.

This post is also available in: English (English)

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da se odgodi planirano iznošenje žalbi – koje je zakazano za 17. i 18. mart – da bi se provjerilo da li je zdravstveno stanje njihovog klijenta dovoljno dobro da prisustvuje ovim ročištima.

“Osnova za ovaj zahtjev je medicinska dokumentacija o Mladiću koju je nedavno obznanio Ured registrara a koji se tiče kognitivnih smetnji, predstojeće operacije i potencijalno novog udara – koji nije ranije objavljen, kao i druge smetnje koje su relevantne za sposobnost Mladića da učestvuje u postupku”, navodi se u podnesku.

Mladićevi branioci su naveli da su ovaj podnesak dostavili 28. februara, ali da je Ured registrara odbio da ga podijeli s javnošću. Na upit zbog čega podnesak nije javan, kako navode Lukić i Ivetić u svom podnesku, rečeno im je da Ured registrara čeka “upute” od Žalbenog vijeća.

“Mi tražimo ročište pred Žalbenim vijećem na kojem će biti donesena odluka vezana za ovo pitanje i, ovisno o ishodu, da se odredi novi datum iznošenja žalbi ili da se o tome naknadno donese nova odluka”, navode Mladićevi branioci.

Mehanizam je žalbe na presudu kojom je Mladić 2017. godine osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, zakazao za 17. i 18. mart u Haagu.

Konačna presuda, kako je ranije najavljeno iz Mehanizma, očekuje se krajem ove godine.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.

Denis Džidić


This post is also available in: English (English)