Vijesti


Novo suđenje za dvojicu migranata ranije oslobođenih jer nije utvrđen njihov identitet 19. Februara 2020. Članak Vrhovni sud Federacije ukinuo je prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću izrečenu optuženima Mehali Ismailu i Ferroukhi Walidu i naredio ponovno suđenje, ali Tužilaštvo, koje se žalilo na prvostepenu presudu, danas nema potvrdu gdje se optuženi nalaze, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Dragan Mektić predložio zakon o prestanku mandata trenutnog saziva VSTV-a 18. Februara 2020. Članak Državni poslanik Dragan Mektić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o prestanku mandata kompletnog saziva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdio je on za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Izjava Milana Tegeltije da je predstavnik RS-a u sukobu sa Zakonom o VSTV-u 17. Februara 2020. Članak Izjava Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV), u kojoj kaže kako je on predstavnik Republike Srpske (RS) u krovnoj pravosudnoj instituciji u Bosni i Hercegovini nije u skladu sa Zakonom o VSTV-u, kažu stručnjaci i predstavnici pravosudne zajednice koje je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i dodaju kako njegov rad ne bi trebao zavisiti od odluka institucija RS-a o radu u državnim institucijama.
Potvrđena optužnica za zločine počinjene u Brčkom 17. Februara 2020. Članak Državni sud potvrdio je otpužnicu protiv Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Hazima Fazlovića i Ramiza Pljakića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Brčkog 1993. godine.
Suđenjem narušeno zdravlje i posao Ramiza Halilovića 17. Februara 2020. Članak Ramiz Halilović, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen na području Kladnja, na ročištu po njegovoj tužbi protiv Bosne i Hercegovine za naknadu materijalne i nematerijalne štete kazao je da mu je sudskim postupkom i ranijim mjerama zabrane narušeno zdravlje i privatni posao koji je obavljao.
Britanija obavijestila Mehanizam o uslovima za prijevremeno puštanje Jadranka Prlića 17. Februara 2020. Članak Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) saopštio je kako je obaviješten od Velike Britanije da će Jadranko Prlić, nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), od sutrašnjeg dana odslužiti polovinu svoje zatvorske kazne od 25 godina, čime bi prema britanskim zakonima mogao ispuniti uslov za prijevremeno puštanje na slobodu.
Stanišić i Simatović: JNA dobavljala oružje za Arkanove “Tigrove” 14. Februara 2020. Članak Bivši pripadnik paravojne jedinice Željka Ražnatovića Arkana rekao je na suđenju dvojici bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije da je oružje za “Tigrove” dolazilo od Jugoslovenske narodne armije (JNA), a ne od SDB-a.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločin u Oborcima 14. Februara 2020. Članak U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će Odbrana Branka Čigoje, jednog od optuženih za zločine počinjene u Oborcima kod Donjeg Vakufa, iznijeti svoju završnu riječ.
“Da si ovdje”: BIRN pokrenuo kampanju posvećenu nestalim osobama 14. Februara 2020. Članak Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) pokrenula je kampanju “Da si ovdje”, koja donosi priče porodica nestalih u ratovima na Balkanu.
Tajna službena putovanja tužioca Salihovića 14. Februara 2020. Članak Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, prvi svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao kako je optuženi mogao da ide na tajna putovanja, te da je pravdao svoje naloge.