Vijesti


Predstavljena publikacija “Nazivanje ratnih zločina pravim imenom” 25. Februara 2020. Članak Gotovo 25 godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon o zabrani negiranja genocida, zločini se poriču i minimiziraju, dok se osuđeni ratni zločinci javno glorificiraju, zaključeno je tokom predstavljanja publikacije “Nazivanje ratnih zločina pravim imenom” u Sarajevu.
Božo Mihajlović vrlo zahtjevan kada je posao u pitanju 25. Februara 2020. Članak Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, rekao da je optuženi bio vrlo zahtjevan kada je posao u pitanju i da je njegova daktilografkinja većinu stvari radila po njegovom zahtjevu.
Miletić: Usvojeni prigovori nezakonitosti na saslušanje dvoje zaštićenih svjedoka 25. Februara 2020. Članak Općinski sud u Sarajevu usvojio je prigovor nezakonitosti Odbrane sutkinje Azre Miletić te donio odluku prema kojoj se pred ovim sudom neće saslušati zaštićeni svjedoci S-2 i S-3. “Do imena zaštićenih svjedoka S-2 i S-3 došlo se putem provođenja posebnih istražnih radnji koje je Sud proglasio nevažećim”, pojasnio je sudija Nedim Ćosić, dodavši da će zaštićeni svjedok S-1 biti saslušan u narednom periodu.
MMKS: Odbijena žalba za dvoje članova Šešeljeve stranke da im se sudi u Srbiji 24. Februara 2020. Članak Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odbilo je u cijelosti žalbu Republike Srbije upućenu u julu 2019. godine na odluku za dva člana Srpske radikalne stranke (SRS), optužena za nepoštivanje Suda u Haagu, da im se ne može suditi u Beogradu.
Mehanizam odbio ukinuti uslove prijevremenog puštanja Valentina Ćorića 24. Februara 2020. Članak Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da mu se ukinu uslovi pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu.
Zukić i ostali: Uloženo oko 90.000 KM oduzetih od optuženih 24. Februara 2020. Članak Na suđenju za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je kao materijalne dokaze u sudski spis uložilo oko 90.000 konvertibilnih maraka (KM) oduzetih tokom istrage od optuženih Amira Zukića, Ramiza Karavdića i Safeta Bibića.
Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Konjicu 21. Februara 2020. Članak Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene na području Konjica.
Djelimično potvrđena optužnica za zločine kod Zvornika 21. Februara 2020. Članak Državni sud djelimično je potvrdio optužnicu protiv Pere Radića, Bože Vidovića, Petka Tomića, Branka Studena, Dušana Spasojevića, Vlade Ristanovića i Milana Mijića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika.
INO: Prošle godine pronađeno najmanje nestalih osoba u BiH 20. Februara 2020. Članak U Bosni i Hercegovini prošle godine je izvršeno ukupno 105 ekshumacija, devet asanacija terena i ekshumirani su posmrtni ostaci 97 nestalih osoba, što je, prema riječima Marka Jurišića, predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), najmanji broj pronađenih od osnivanja ove institucije.
Izložbom Rona Haviva u Prijedoru pokušava se srušiti zid šutnje o logorima 19. Februara 2020. Članak Organizatori izložbe fotografija “Sloboda” američkog fotoreportera Rona Haviva koja će se otvoriti u Prijedoru u subotu, 22. februara, kažu da ovom izložbom pokušavaju srušiti zid šutnje o mjestima zatočenja u Bosni i Hercegovini, kako se više nikada ne bi otvarali logori niti ograničavala ljudska sloboda.