Članak

Osmanović u Srbiji optužen za zločine u Brčkom

26. Februara 2020.15:59
Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije podiglo je optužnicu protiv Osmana Osmanovića zbog zločina počinjenih 1992. godine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću (Brčko).

This post is also available in: English

Iz TRZ-a Srbije je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da je optužnica podignuta u petak, 21. februara, i poslana na potvrđivanje sudu.

Kada je u novembru Osmanović uhapšen na granici sa Srbijom, Tužilaštvo za ratne zločine je saopštilo da je on, “kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) a kasnije Armije BiH, zajedno s više pripadnika svoje jedinice nanosio tjelesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS)”.

Osmanović je državljanin Bosne i Hercegovine, koja je zatražila njegovo izručenje. Viši sud u Beogradu je odbio ovaj zahtjev, te je Osmanović ostao u pritvoru u Srbiji.

Osmanovićev advokat Mirsad Crnovršanin je za BIRN u decembru rekao da ne postoji nijedan razlog da TRZ Republike Srbije vodi istragu protiv Osmanovića budući da je on državljanin BiH, da je krivično djelo počinjeno u BiH, te da jedini svjedok i oštećeni također živi u BiH.

“Krivično djelo za koje se provodi istraga u Srbiji istovjetno je onome u BiH, te su samim tim ispunjeni svi uslovi za ustupanje predmeta Osmana Osmanovića”, kazao je tada Crnovršanin.

Apelacioni sud Brčko distrikta je 2015. osudio Galiba Hadžića na dvije godine i deset mjeseci i Nijaza Hodžića na godinu dana zatvora zbog mučenja zatvorenika u “Rasadniku”. Osmanović je bio svjedok na tom suđenju.

This post is also available in: English