Vijesti


Odgođeno izricanje presude za zločine u Bileći 9. Marta 2020. Članak Izricanje prvostepene presude četvorici optuženih za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći odgođeno je zbog kompleksnosti i obimnosti predmeta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici 6. Marta 2020. Članak Nakon okončanja dokaznog postupka, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u srijedu, 11. marta, iznijeti završnu riječ na suđenju Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995.
EU: VSTV mora uspostaviti novu kulturu odgovornosti i transparentnosti 6. Marta 2020. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) treba uspostaviti novu kulturu transparentnosti i samo u izuzetnim prilikama zatvarati dijelove sjednica, kazali su iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nakon što je dio sjednice na kojoj se raspravljalo o odgovornosti predsjednika Vijeća Milana Tegeltije bio zatvoren za javnost.
Tužilaštvo BiH potrošilo sredstva za ekshumacije kada se radila Tomašica 6. Marta 2020. Članak Svjedok Optužbe je na suđenju bivšem glavnom državnom tužiocu Goranu Salihoviću, koji se tereti za zloupotrebu položaja, naveo kako mu je bilo rečeno da odgodi ekshumaciju na lokalitetu Tomašica dok Vijeće ministara ne nađe sredstva za tu namjenu.
Na zatvorenom dijelu sjednice VSTV-a govorilo se isključivo o odgovornosti Milana Tegeltije 5. Marta 2020. Članak Tokom ukupno šest sati zatvorenog dijela dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) govorilo se isključivo o odgovornosti predsjednika Vijeća Milana Tegeltije, potvrdila su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dvojica članova ovog tijela.
Inicijativa za sistemsko rješenje zdravstvenog osiguranja za djecu povratnica iz Sirije 5. Marta 2020. Članak Djeca žena povratnica iz Sirije još uvijek nemaju sistemski riješeno zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH jer nisu upisana u matične knjige rođenih, ali ona primaju zdravstvene usluge već dva mjeseca otkako su se vratili, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
VSTV podržao postupke i izjave Tegeltije nakon kritika stranih zvaničnika i ambasada 5. Marta 2020. Članak Predsjednik Visokog sudskog i tužilačko vijeća (VSTV) Milan Tegeltija kazao je kako se na sastanku koji je održan sa predstavnicima zemalja QUINTA-e i predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) složio da pravosuđe ne može potpadati pod politički uticaj i da je nezavisno.
Dragan Mektić i ostali negirali krivicu za zloupotrebu položaja 5. Marta 2020. Članak Bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija negirali su krivnju za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je, prema optužnici, pričinjena šteta veća od 240.000 konvertibilnih maraka (KM).
Predstavljena online mapa neobilježenih mjesta stradanja u BiH 4. Marta 2020. Članak Tim “Obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja” (ONMS) i Centar za nenasilnu akciju Sarajevo – Beograd (CNA) danas su predstavili novu internet stranicu s digitalnom memorijalizacijom i govorili o svojim aktivnostima obilježavanja mjesta stradanja kojima žele ukazati na zaboravljena, prešućena mjesta i patnje žrtava.
Sud u Beogradu potvrdio presudu bivšem pripadniku “Crvenih beretki” za silovanje u Brčkom 4. Marta 2020. Članak Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Nikola Vida Lujić, bivši pripadnik “Crvenih beretki”, osuđen na osam godina zatvora zbog silovanja žene počinjenog 1992. u Brčkom u Bosni i Hercegovini.