Članak

Radoslavu Brđaninu odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu

2. Marta 2020.12:34
Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odbio je prijevremeno puštanje na slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođe Autonomne regije Krajina (ARK) osuđenog na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

This post is also available in: English (English)

U svojoj odluci Agius je naveo kako “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi”.

“Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitovan”, naveo je Agius u svojoj odluci.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je 2007. proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine.

On je 1999. godine uhapšen u BiH.

Brđanin se od marta 2008. nalazi u zatvoru u Danskoj. Zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Brđanin je poslao u januaru 2019. godine i u njemu je naveo da se nakon izdržavanja dvije trećine kazne planira vratiti da živi u Banjaluci.

Semir Mujkić


This post is also available in: English (English)