Vijesti


Čaušević i Sadiković: Tužilac osporavao nalaz vještaka Odbrane 12. Marta 2020. Članak Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, vještak Odbrane ostao je pri stavu da dvije firme iz ovog predmeta nisu imale povlašten položaj.
Podignuta optužnica protiv Armena Dželke zbog ratovanja u Siriji 12. Marta 2020. Članak Državno tužilaštvo okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Armena Dželke zvanog “Abdullah” i “Ike” koja ga tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.
Poslanici odbili većinu zaključaka na tematskoj sjednici o radu pravosuđa 11. Marta 2020. Članak Državni poslanici usvojili su jedan od devet zaključaka na tematskoj sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine o stanju u pravosuđu na kojoj izvještaji o radu Tužilaštva BiH nisu primljeni k znanju.
Odgođeno iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću 11. Marta 2020. Članak Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koje je bilo zakazano za 17. i 18. mart 2020.
SIPA oduzela dokumentaciju o prodaji oružja iz Ministarstva odbrane 11. Marta 2020. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno su oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Republike Hrvatske.
Milena Rajić razriješena s pozicije sutkinje Općinskog suda Sarajevo 10. Marta 2020. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) donijelo je odluku o razrješenju dužnosti Milene Rajić, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti, a nakon što je Drugostepena disciplinska komisija uvažila žalbu Ureda disciplinskog tužioca u odnosu na ranije izrečenu mjeru.
Stroge osude najavljenog skupa Ravnogorskog pokreta u Višegradu 10. Marta 2020. Članak Okupljanje Ravnogorskog pokreta koje je najavljeno za petak, 13. mart ove godine, u Višegradu potrebno je zabraniti jer izaziva strah kod građana i povratnika i raspiruje mržnju, što ne doprinosi pomirenju, saopćeno je iz organizacije TRIAL International, dok su predstavnici žrtava za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli da o istrazi pokrenutoj ranije u Državnom tužilaštvu još nemaju nikakvu informaciju.
Gavrilo Stević oslobođen optužbi za ratovanje u Ukrajini 10. Marta 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Gavrila Stevića optužbi za odlazak na ratište u Ukrajinu i pridruživanje paravojnim formacijama.
U Hrvatskoj osuđeni bivši pripadnici HVO-a za zločine počinjene u logorima 9. Marta 2020. Članak Okružni sud u Splitu osudio je dvojicu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratne zločine počinjene nad civilnim i ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti u logorima “Silos”, “Gabela” i “Dretelj”.
Među dokazima uložen pištolj pronađen kod Amira Zukića 9. Marta 2020. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je među materijalnim dokazima uložilo pištolj koji je oduzet od tada osumnjičenog Amira Zukića.