Vijest

Naredne sedmice počinju suđenja Emiru Ališiću i Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji

Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, početi suđenja Emiru Ališiću i Milaremu Berbiću, koje Državno tužilaštvo tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.

Emir Ališić
Emir Ališić. Izvor: Sud BiH

U srijedu, 8. jula, počinje suđenje Ališiću, koji je 23. juna negirao krivicu za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji.

Ališić je optužen da je krajem 2013. godine napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se u okviru više formacija borio u strukturama takozvanog ISIL-a. Iz Tužilaštva je navedeno da je bio pripadnik ISIL-a u periodu od 2013. do 2019., te da je početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, zarobljen od kurdskih snaga.

U decembru 2019. Ališić je, skupa s Jasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunićem i Milaremom Berbićem, avionom deportovan u BiH zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Dan kasnije planiran je početak suđenja Berbiću, koji je odbio izjasniti se o krivici za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, nakon čega je Sud BiH, u skladu sa zakonskim odredbama, konstatovao da optuženi negira krivicu.

Protiv njega je u maju ove godine podignuta optužnica koja ga tereti za terorizam zbog učešća na ratištu na strani takozvanog ISIL-a.

Prema optužnici, Berbić je sredinom 2014. otišao iz BiH, a tokom boravka u Siriji je snimljen i za ISIL-ove propagandne snimke. Nakon sloma ISIL-a i zarobljavanja njegovih preostalih pripadnika, Berbić je krajem 2019. deportovan nazad u BiH.

Početkom prošle sedmice Dunić je, nakon sklopljenog sporazuma s Tužilaštvom BiH, osuđen na tri i po godine zatvora zbog protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno sudjelovanja na ratištu u Siriji.

Dunić je bio posljednji od sedmorice protiv kojih je Tužilaštvo podiglo optužnicu zbog ratovanja u Siriji.

Labidi je 17. juna pred Sudom BiH negirao krivicu, dok u slučaju Kasupovića, Keserovića i Dželke traje dokazni postupak.

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

Emina Dizdarević Tahmiščija