Vijest

Ponovo određen pritvor Armenu Dželki

3. Jula 2020.15:32
Sud Bosne i Hercegovine je 22. juna uvažio žalbu Državnog tužilaštva i ponovo odredio pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji, zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti ponavljanja djela.


Armen Dželko. Izvor: BIRN BiH 

“Sud je u predmetu ‘Armen Dželko’ donio rješenje kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH, te je rješenje Suda BiH od 11. juna 2020. godine preinačeno tako što je utvrđeno da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju primjenu mjere pritvora prema optuženom”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Prema informacijama iz Suda BiH, pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja djela, a može trajati do kraja suđenja ili do nove odluke Suda. Naredna kontrola pritvora je 22. augusta.

Državni sud je 11. juna prihvatio prijedlog Dželkinog advokata Senada Dupovca i donio rješenje o ukidanju pritvora Dželki i odredio mu mjere zabrane, napuštanja boravišta i zabranu putovanja, te obavezu javljanja nadležnom državnom organu jednom mjesečno.

Odluku o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane Sud je donio i u maju, nakon čega se Tužilaštvo BiH žalilo Apelacionom vijeću Suda BiH, čijim rješenjem je odluka Suda ukinuta, te predmet upućen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo BiH tereti Dželku, zvanog Abdullah i Ike, da je početkom 2013. otišao iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je stavljeno i da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a krajem 2019. godine, u gradu Baguzu se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Suđenje Dželki počelo je 4. maja u Sudu BiH, a naredno ročište je zakazano za 15. juli, kada je najavljeno razmatranje sporazuma o priznanju krivnje.

Albina Sorguč