Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje Ademu Kostjerevcu, izručenom iz SAD-a

3. Jula 2020.15:35
Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Ademu Kostjerevcu, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti u Zvorniku.

Adem Kostjerevac. Izvor: Tužilaštvo BiH

Kostjerevac je, prema Tužilaštvu, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992., u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u podrumu kuće u selu Bajrići.

Silovanje je, kako se navodi u optužnici, kod oštećene prouzrokovalo gubitak trudnoće.

On je 18. juna iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izručen u Bosnu i Hercegovinu, a suđenje mu počinje u srijedu, 8. jula.

Istog dana Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ na suđenju Mirku Vrućiniću, bivšem načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) i članu Kriznog štaba u Sanskom Mostu, kojeg optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Također u srijedu će Odbrana Srećka Aćimovića nastaviti iznošenje završne riječi. Aćimović je optužen da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) da se Srebreničani iz škole odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Odbrane Mileta Pažina i Vide Krešića, optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Stoca, te Saše Ćurčića, optuženog za silovanje na području Foče, iznijet će svoje završne riječi u četvrtak i petak.

Sljedeće sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene na Palama, Kalinoviku, Kotor-Varoši, Prijedoru te Rogatici.

Emina Dizdarević