Suđenje

Beograd: Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora

6. Jula 2020.14:35
Sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u zatvoru kojeg je prema optužnici tokom rata vodila Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) u blizini Sarajeva.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu Izvor: BIRN

Viši sud u Beogradu u ponedjeljak je osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

Dok je čitao presudu, sudija Dejan Terzić je rekao da je Sud uglavnom poklonio vjeru izjavama svjedoka, bivših zatvorenika, posebno dvojici – Savi Pejiću i Mirku Vukoviću – koje je prema optužnici lično premlaćivao Mujanović.

“Nema dokaza koji bi svojom sadržinom opovrgli ova svedočenja”, rekao je Terzić.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila Armija Bosne i Hercegovine, bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posljedica premlaćivanja.

Mujanović se tereti da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

Njega je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji mogućnost žalbe.

Milica Stojanović


This post is also available in: English