Vijest

Aktivist u Banjaluci priveden tokom konferencije za novinare

7. Jula 2020.20:36
Policija u Banjoj Luci ponovo je privela Ozrena Perduva, aktivistu neformalne grupe „Pravda za Davida“. On je uhapšen kada su članovi ove grupe održali konferenciju za medije na banjalučkom trgu Krajine povodom dvije godine od jednog od velikih skupova Pravde za Davida u ovom gradu.


Konferencija za novinare “Pravde za Davida”. Izvor: “Pravda za Davida”, Facebook

Nakon što je Perduv uhapšen, građani koji su se okupili zbog konferencije za medije su otišli pred sjedište banjalučke Policijske uprave u koju je policijskim vozilom odvezen Perduv. Policija je ispred Policijske uprave uhapsila Sofiju Grmuša i Miljana Kovača. Oni su uhapšeni nakon što su novinarima dali izjave ispred Policijske uprave.

Nakon toga uhapšeno je još građana.

Advokat Milan Malešević potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je privedeno desetak građana a da je većina privedena ispred zgrade policije.

„Meni ne dozvoljavaju da uđem, malo je nedostajalo da i mene uhapse. Jasno je da ovdje nema nikakvog javnog okupljanja već se radilo o konferenciji za medije“, rekao je advokat Malešević za BIRN BiH.

Sofija Grmuša je bila lišena slobode i 30. juna kada su aktivisti Pravde za Davida u Laktašima pratili suđenje pred odjeljenjem Osnovnog suda Banjaluka u tom gradu.

Iz banjalučke Policijske uprave saopštili su da je Perduv priveden zbog organizovanja javnog skupa bez dozvole. U policiji napominju da su građane koji su na Trgu organizovali konferenciju za medije upozorili da moraju da se raziđu a da građani nisu postupili po naređenju.

„Nakon što su odbili da postupe po nalogu policijskih službenika da se raziđu, policijski službenici su u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske priveli u prostorije Policijske stanice Banjaluka Centar lice O.P., organizatora ovog neprijavljenog javnog okupljanja“, saopštili su iz Policijske uprave Banjaluka.

Osnovni sud u Banjaluci je, do sada, odbacivao kao neosnovane prekršajne prijave koje je banjalučka policija zbog kršenja javnog reda i mira izdala aktivistima „Pravde za Davida“.

Za 23. jul je pred Osnovnim sudom u Banjaluci zakazano pripremno ročište po tužbi aktivista „Pravde za Davida“, Aleksandre Ninić Vranješ i Sofije Grmuša, protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog diskriminacije.

Vladimir Kovačević