Vijest

Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici ograničeno mjerama pandemije

Nizom aktivnosti prije dženaze i ukopa žrtava 11. jula u Potočarima bit će obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, ali su planovi zbog pandemije koronavirusa doživjeli velike izmjene, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.


Memorijalni centar u Potočarima. Izvor: BIRN BiH

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora, kaže kako organizatori mole građane da ne dolaze na dženazu zbog opasnosti širenja koronavirusa.

“Apelovat ćemo da što manje ljudi dođe na dženazu. Probat ćemo da od površine koju imamo i sa ljudima koje ćemo zadužiti za to, da učesnike drže na distanci. Primijenit ćemo i mjere zaštite koje se primjenjuju povodom ove situacije, to je nešto o čemu moramo voditi računa”, kaže Fejzić za BIRN BiH naglašavajući kako je svjestan da će biti teško ispoštovati sve mjere.

Nermin Alivuković, sekretar Organizacionog odbora, kaže kako je za ukop posmrtnih ostataka potrebno sačekati odluke porodica koje žive van zemlje, budući da zbog pandemije nisu u mogućnosti doći u BiH.

“Na posljednjem sastanku prošle sedmice, potvrđena je informacija da je ukupno identifikovano 13 posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava, da je šest porodica odustalo od ukopa ove godine”, kaže Alivuković za BIRN BiH.

Iz Instituta za nestale osobe (INO) su rekli kako će se ove godine ukopati osam žrtava genocida u Srebrenici, iako je bilo upitno da li će se izvršiti ukop zbog pandemije koronavirusa.

“Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici donio je odluku da će se ipak obaviti ukop iako je to bilo upitno sve do kraja prošle sedmice, i to zbog pandemije koronavirusa”, naveli su iz INO-a.

Broj osoba koje će se ukopati ove godine može se promijeniti do datuma ukopa ukoliko članovi njihovih porodica odluče da izvrše ukop identificiranih posmrtnih ostataka, naveli su iz Organizacionog odbora.

Aktivnosti i promjene u “Maršu mira”

“Marš mira” će ove godine također biti održan pod posebnim mjerama – pri čemu se naglašava da će se učesnici kretati u manjim grupama u različitim vremenskim intervalima.

Munir Habibović, predsjednik pododbora za “Marš mira” 2020. godine, za BIRN BiH je kazao kako je zbog pandemije koronavirusa planirano da učestvuju osobe koje su preživjele genocid, ali da se ni drugima ne može zabraniti dolazak. Kako je rekao, ove godine je za učešće u “Maršu” prijavljeno 88 osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici.

“Planirali smo da imamo minimum 10.000 učesnika u ‘Maršu mira’, da ćemo imati 100.000 na dženazi u Potočarima. Međutim, sva ova dešavanja oko koronavirusa su nas poremetila i onda Organizacioni odbor ne može donijeti nijednu odluku, jer ne znamo kakve ćemo mjere imati na snazi”, kazao je Habibović.

Prije dženaze i ukopa žrtava u Memorijalnom centru Potočari bit će otvorena izložba opusa “Exodus” bosanskohercegovačkog slikara i grafičara Safeta Zeca. Izložba će biti otvorena 7. jula, a moći će se pogledati sve do oktobra.

Dan poslije, 8. jula, planirano je otvaranje izložbe fotografija Zijaha Gafića, Paula Lowea, Rona Haviva i Tonyja Birtleyja, te izložbe “Memento – fragmetni srebreničkog genocida”.

U Memorijalnom centru bit će postavljen i nomadski spomenik umjetnice Aide Šehović napravljen od fildžana u koji se, u znak sjećanja na žrtve genocida 1995. godine, sipa kafa.

Zvanični dio komemoracije, kojem je planirano da prisustvuju ambasadori i predstavnici domaćih institucija, odvijat će se u dvije sale, u kojima će biti po 50 osoba, a neke međunarodne zvanice koje su dobile pozivnicu, umjesto dolaska u Potočare, poslat će svoju videoporuku.

Azra Husarić