Suđenje

Miletić: Prigovori na prijedloge i dokaze Kantonalnog tužilaštva

Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, Općinski sud je odbio prijedlog Optužbe da se sasluša vještakinja forenzičar koja je trebala da iznese nalaz i mišljenje o prisluškivanim razgovorima, jer su naredbe za vještačenje proglašene nezakonitim.
Azra Miletić. Izvor: BIRN BiH

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Sead Kreštalica je predložio saslušanje vještakinje forenzičara koja je trebala iznijeti nalaz i mišljenje o prisluškivanim razgovorima, kao i da se sačine transkripti. Ovaj prijedlog je Općinski sud u Sarajevu odbio smatrajući da su dvije naredbe Tužilaštva BiH iz 2014. i 2015. godine nezakonite.

Ova odluka je donesena na suđenju sutkinji Azri Miletić, koja je prvostepenom presudom Suda BiH osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara, a oslobođena je optužbe za kršenje zakona od strane sudije.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda, te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Tužilac Kreštalica je na današnjem ročištu uložio pet registratora materijalnih dokaza, kao i mobitele i procesnu jedinicu koji su privremeno oduzeti od sutkinje Miletić i Senada Šabića.

Šabić i Ramo Brkić su prvobitno bili optuženi zajedno s Miletić, ali je u međuvremenu predmet razdvojen jer su pred početak suđenja obojica napustili teritoriju BiH.

Među uloženim dokazima su izvještaji o poduzetim radnjama tehničkog snimanja i nadzor telekomunikacija, te izvještaji o izvršenju posebnih istražnih radnji u predmetu kodnog naziva “Čekić”. U sudski spis je uložen nalaz forenzičkog vještačenja, izvještaji i audiozapisi Agencije za forenzička ispitivanja iz 2015. godine.

Priložene su i analize telefonskih kontakata i analitičke obrade Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2015., kao i podaci telekom operatera “M-Tel“ i “BH Telecom”. Tužilac Kreštalica je u spis uložio izvještaje i zapisnike SIPA-e o pretresanju stana i kancelarija Miletić, Šabić i Brkić, kao i potvrde o privremeno oduzetim predmetima, te zapisnike o otvaranju i pregledu predmeta.

Uloženo je i 16 fotoalbuma koji su sačinjeni prilikom posebnih istražnih radnji, ali Kreštalica nije u sudnici obrazložio šta dokazuje svim dokazima.

Advokatica Jesenka Rešidović je prigovarala na dokaze koji su obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, odnosno naredbama koje je Općinski sud proglasio nezakonitim, kao i na oduzete mobitele i procesnu jedinicu, te na izvještaj o vještačenju materijalne dokumentacije.

“Vještak nije pozvan u ovom krivičnom predmetu, niti je predložen u optužnici. Samim tim autentičnost je dovedena u pitanje”, dodala je Rešidović.

Ona je uložila prigovor na sve dokumente koji se odnose na Brkića i Šabića, obrazloživši da oni nisu prisutni u sudnici te tako Odbrana nema mogućnost da ih ispita.

Također, Rešidović je rekla da izvještaji SIPA-e o prisluškivanju ne mogu biti uvršteni u dokaze, smatrajući da su to policijski izvještaji koji nemaju dokaznu snagu i ne mogu biti dokaz u sudskom postupku.

Nastavak suđenja je zakazan za petak, 10. jula, kada bi Tužilaštvo trebalo dati odgovore na prigovore.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija