Vijesti


Sljedeće sedmice presude za zločine u Prijedoru i Ljubuškom 10. Jula 2020. Vijest Apelaciona vijeća Suda Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći presude za zločine počinjene na području Prijedora i Ljubuškog.
Milarem Berbić: Odgođen početak suđenja za ratovanje u Siriji 10. Jula 2020. Vijest Početak suđenja Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje u Siriji odgođen je jer je u pritvorskoj jedinici Suda Bosne i Hercegovine optuženi odbio da mu se izmjeri temperatura kako bi mogao pristupiti u sudnicu.
Ukupno 67 osoba pod istragom Tužilaštva BiH zbog zločina u Srebrenici 10. Jula 2020. Vijest U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi se 17 predmeta sa ukupno 67 osoba osumnjičenih za genocid i ratne zločine počinjene na području Srebrenice tokom i nakon jula 1995. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U Srebrenici predstavljen projekat o naučnom procesu pronalaženja i identifikacije žrtava rata 9. Jula 2020. Vijest Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je na 25. godišnjicu genocida u saradnji sa Memorijalnim centrom u Srebrenici pokrenula projekat koji govori o naučnom procesu pronalaženja i identifikacije žrtava rata u misiji otkrivanja istine i ostvarivanja pravde, rečeno je danas tokom konferencije za novinare u Potočarima kod Srebrenice.
Brammertz: Mnogi počinioci genocida u Srebrenici još uvijek na slobodi 9. Jula 2020. Vijest Međunarodna zajednica iznevjerila je žrtve i preživjele genocida u Srebrenici prihvatajući narative kojim se negira genocid, kao i neprocesuiranjem velikog broja osumnjičenih, od kojih je dio u Srbiji pronašao utočište od pravde, napisao je glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz u kolumni za britanski Guardian.
Umjetnički spomenik “Što te nema” u Srebrenici: Simbolična kafa za one koji se vratiti neće 9. Jula 2020. Vijest Umjetnica Aida Šehović, čiji će spomenik “Što te nema” biti izložen u Srebrenici povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida, u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da se nada da će fildžan kafe za osobu čiji se posmrtni ostaci još uvijek traže značiti članovima njihovih porodica i kako ova izložba simbolizira odsutnost jedne osobe u svakodnevnom životu.
Godišnjica ubistava preko 250 civila u Biljanima kod Ključa: “Kad je babo ubijen” 9. Jula 2020. Vijest U Memorijalnom centru u Biljanima kod Ključa, u petak, 10. jula, obilježava se 28. godišnjica ubistava 258 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je i otac Adnane Dervišević, koja je u vrijeme počinjenja tih zločina imala svega osam mjeseci. Danas ova mlada žena poručuje da osjeća ogromnu prazninu, ali da neće prestati da podsjeća na potrebu procesuiranja onih koji su joj uskratili pravo na očinsku ljubav.
Nedžad Hodžić: Zatraženo utvrđivanje stepena pretrpljenog straha i duševnih bolova 8. Jula 2020. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Nedžada Hodžića protiv Bosne i Hercegovine zatraženo je njegovo neuropsihijatrijsko vještačenje zbog utvrđivanja, između ostalog, pretrpljenog duševnog bola i straha zbog mjera zabrane koje je imao tokom suđenja za ratni zločin na području Kladnja, a nakon kojeg je pravosnažno oslobođen.
Emir Ališić Počelo suđenje Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji 8. Jula 2020. Suđenje Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Emiru Ališiću, koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.
Omladinski kamp u Srebrenici: Mladi protiv poricanja i relativizacije zločina 8. Jula 2020. Vijest U Srebrenici se tokom narednih pet dana održava Omladinski kamp 2020. “Suočavanje sa prošlošću za budućnost”, u saradnji Memorijalnog centra i Centra za postkonfliktna istraživanja, čiji cilj je pružiti znanje mladima o događajima iz jula 1995. godine i osnažiti ih za borbu protiv poricanja genocida i relativizacije zločina.