Vijest

Omladinski kamp u Srebrenici: Mladi protiv poricanja i relativizacije zločina

U Srebrenici se tokom narednih pet dana održava Omladinski kamp 2020. “Suočavanje sa prošlošću za budućnost”, u saradnji Memorijalnog centra i Centra za postkonfliktna istraživanja, čiji cilj je pružiti znanje mladima o događajima iz jula 1995. godine i osnažiti ih za borbu protiv poricanja genocida i relativizacije zločina.


Omladinski kamp 2020. Izvor: BIRN BiH

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, pojasnila je kako je ovo prvi ovakav kamp u Memorijalnom centru, te da on sadrži interaktivan pristup edukaciji mladih o prevenciji genocida, sjećanju, tranzicionoj pravdi i ljudskim pravima. Učesnici kampa će, kako je kazala, imati priliku obići kompleks Memorijalnog centra, kao i razgovarati sa preživjelima, ali i stručnjacima.

Cilj je da mladi sa kampa ponesu poruku “Nikad više/Never again”, kako bi oni bili ti koji će se boriti “protiv zla koje im se svakodnevno nameće”, ali i protiv poricanja i relativizacije.

“Do sada se o Srebrenici najviše govorilo iz centara poput Sarajeva, Banje Luke, Mostara. Najmanje je Srebrenica pripadala Srebrenici i ideja cijelog ovog programa je da mi ove mlade ljude dovedemo ovdje”, rekla je Šarić.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, smatra da mladi obilaskom centra mogu steći nova znanja i iskustva, te da je ovaj period idealan za ovakve edukacije. Kako je kazao u svom uvodnom obraćanju učesnicima kampa, jedan od zadataka ovog centra je da sačuva artefakte koji su dokazi o postojanju zajednice.

“Na tome smo radili jako mnogo i u Memorijalnom centru je otvorena izložba posvećena upravo tim artefaktima kojih je sad oko 500”, kazao je Suljagić, dodajući kako se nada da će ovi mladi ljudi obići sve trenutne izložbe, mezarje, te učestvovati u aktivnostima u danima koji predstoje.

Učesnici su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekli kako je ovaj kamp idealna prilika da saznaju činjenice iz “prve ruke”, budući da tokom formalnog obrazovanja nemaju tu priliku.

“Moje mišljenje je da ne trebamo ostati živjeti u prošlosti, ali se trebamo sjećati da nam se ne bi ponovila”, kazao je Haris Mujić iz Srebrenice, jedan od učesnika kampa.

Učesnica iz Kaknja Azra Berbić navela je kako se osjeća privilegovano zbog toga što ima priliku da bude u Srebrenici i na neki način oda počast žrtvama genocida, ali i da priča sa mladim ljudima iz cijele BiH.

“Ja prva, kao neko ko je rođen 1991. godine, ništa nisam učila u okviru svog formalnog obrazovanja o Srebrenici”, kazala je Berbić dodajući kako smatra da je ovo prilika da se uči ne samo o Srebrenici, već i o razlozima koji su doveli do genocida.

Učesnici ovog kampa će tokom pet dana boravka u Srebrenici, između ostalog, čuti predavanja o ulozi medija u procesima tranzicione pravde u BiH, regulisanju međugrupnih odnosa u postkonfliktnim društvima, ali i prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida.

Azra Husarić Omerović