Vijesti


Nakon 13 godina otvoren prvi državni zatvor 22. Jula 2020. Vijest Nakon više od decenije od početka izgradnje, danas je u Vojkovićima otvoren prvi Zavod za izvršenje krivičnih sakcija, pritvora i drugih mjera, kapaciteta više od 300 ćelija u kojima će biti smješteni zatvorenici osuđeni u Sudu BiH za najteža krivična djela.
Blizu kuće Milana Lukića kod Višegrada pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 21. Jula 2020. Vijest Posmrtni ostaci jedne osobe nastradale u proteklom ratu pronađeni su 21. jula, prilikom ekshumacije na lokalitetu Rujišta kod Višegrada, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Emir Ališić Ališić na fotografijama u uniformi i s puškom 21. Jula 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su prikupljali informacije o njegovom odlasku i boravku u Siriji, a prikazani su i snimci optuženog u uniformi i s oružjem.
Bivši selefijski daija osnovao politički pokret “Vjera. Narod. Država.” 21. Jula 2020. Vijest Bivši selefijski daija Sanin Musa je prošlog mjeseca osnovao politički pokret “Vjera. Narod. Država.”, koji se temelji na osnovama islama a namijenjen je “vjernicima koji znaju šta je država i narod, te patriotama koji su okrenuti vjeri”.
Optuženi za ratovanje u Siriji ne želi komunicirati sa sudom 20. Jula 2020. Vijest Suđenje Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dok će Odbrana prijedlog dokaza iznijeti u kasnijoj fazi.
Preminuo haški osuđenik Zdravko Mucić 20. Jula 2020. Vijest Smrt bivšeg osuđenika Zdravka Mucića zvanog Pavo je nastupila usljed “utapanja, kao posljedica moždanog udara”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ukop šest žrtava u Kamičanima: Još jedna dženaza bez Dana žalosti u Prijedoru 20. Jula 2020. Vijest Dženaza u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu ove godine manja je od planirane zbog mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa. Zbog toga mnoge porodice danas nisu mogle ukopati svoje najmilije, a bol dodatno pojačava činjenica da gradonačelnik i gradske vlasti Prijedora sedmu godinu odbijaju 20. juli proglasiti Danom žalosti.
Žalbe na presudu Ratku Mladiću zakazane za 25. i 26. august 17. Jula 2020. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je sjednicu na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću zakazao za 25. i 26. august ove godine.
Međunarodni dan pravde: Bez strategije za ratne zločine i u znaku nezadovoljstva radom institucija 17. Jula 2020. Vijest Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u povodu Međunarodnog dana pravde poziva na usvajanje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a iz udruženja žrtava poručuju kako su, 25 godina nakon rata, nezadovoljni radom pravosudnih institucija.
Izricanje presude Ibri Merkezu za zločine u Goraždu naredne sedmice 17. Jula 2020. Vijest U petak, 24. jula, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će drugostepenu presudu Ibri Merkezu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Goraždu.