Vijest

Preminuo haški osuđenik Zdravko Mucić

Smrt bivšeg osuđenika Zdravka Mucića zvanog Pavo je nastupila usljed "utapanja, kao posljedica moždanog udara", potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Zdravko Mucić. Izvor: MKSJ

Glasnogovornica Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Ana Rajič je rekla da je jutros obavljena obdukcija kojom je utvrđeno da je smrt osobe po imenu Zdravko Mucić nastupila “utapanjem, kao posljedica moždanog udara”.

Mucićev nestanak je prijavljen u petak, 17. jula, a pronađen je tokom vikenda u Jablaničkom jezeru, u naselju Cerići kod Konjica.

Da se radi o haškom osuđeniku, za BIRN BiH je potvrdila advokatica Nihada Buturović, koja je kazala da je poznavala Mucića od djetinjstva i da je jedno vrijeme bila u njegovom advokatskom timu. Kako je rekla, imao je 65 godina.

U novembru 1998. je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio Mucića, kao nekadašnjeg komandanta logora Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u mjestu Čelebići kod Konjica, na devet godina zatvora zbog zločina nad zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Prema presudi, on je od maja do novembra 1992. godine bio komandant logora u Čelebićima.

Kako stoji u presudi, Mucić je učestvovao u održavanju nečovječnih životnih uslova za zatvorene civile srpske nacionalnosti te je, kao komandant logora, bio odgovoran za stvaranje atmosfere straha.

Prema presudi, pod njegovom komandom je osam zatvorenika umrlo od posljedica premlaćivanja od strane stražara, a jedan zatvorenik je ustrijeljen dok je pokušavao pobjeći od batinanja.

“Premlaćivanje drugog zatočenika vršeno je kundacima pušaka i drugim drvenim i metalnim predmetima i trajalo je nekoliko sati. Iako je već bio teško ranjen kad je stigao u logor, jedan zatočenik je podvrgnut daljnjem premlaćivanju tokom pritvora, što je dovelo do njegove smrti”, navedeno je na stranici MKSJ-a.

Sredinom marta 1996. godine Mucić je uhapšen od austrijskih vlasti, a u Haški tribunal je prebačen 9. aprila iste godine. On je, prema prvostepenoj presudi, bio osuđen na sedam godina zatvora.

Predsjednik suda Theodor Meron je 9. jula 2003. potpisao odluku kojom je Muciću, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odobren zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

Pušten je iz pritvorske jedinice Suda, a u izdržavanje kazne mu je uračunato vrijeme koje je proveo u privoru od 18. marta 1996. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English