Vijest

Bivši selefijski daija osnovao politički pokret “Vjera. Narod. Država.”

21. Jula 2020.09:54
Bivši selefijski daija Sanin Musa je prošlog mjeseca osnovao politički pokret “Vjera. Narod. Država.”, koji se temelji na osnovama islama a namijenjen je “vjernicima koji znaju šta je država i narod, te patriotama koji su okrenuti vjeri”.


Sanin Musa. Izvor: BIRN BiH

“Mi se pojavljujemo. Vakat je!”, objavljeno je 7. juna ove godine na Facebook profilu Inicijative “Iskorak”, čiji je predvodnik Musa, uz fotografiju na kojoj je ispisano “VND” (Vjera. Narod. Država.).

Nakon što je tokom pandemije na Facebooku objavljivao postove kojima pokušava prikazati koronavirus kao jedan “veliki projekat čije ćemo prave namjere uskoro saznati”, te izjave doktora koje su ocjenjivane kao pogrešna interpretacija infekcije COVID-19, Sanin Musa je 7. juna obavijestio pratioce “kako su u pravu oni koji govore da svijet nakon koronavirusa neće biti isti”.

U istoj objavi on objašnjava i simbole određenih boja na fotografiji, govoreći da bijela simbolizira čistoću, zelena islam i Bosnu u zelenilu, žuta ljiljan kao nacionalni simbol, dok bordo tačkice koje se pojavljuju iza riječi “vjera”, “narod” i “država” znače “krv kojom je Bosna kroz vijekove natopljena”.

Na novootvorenom Facebook profilu političkog pokreta “Vjera. Narod. Država.” tokom juna je objavljeno kako je ovo pokret “vjernika koji znaju šta je država i narod, te patriota koji su okrenuti vjeri”.

U jednoj od objava navodi se “da je činjenica da se slušaju ateisti, neokomunisti i jugonostalgičari dovela do toga da je vrijeme da muslimani preuzmu konce ove države u svoje ruke… i nameću pravila i standarde kojima je Allah zadovoljan!”.

Krajem juna održana je osnivačka skupština ovog političkog pokreta, nakon koje je Musa rekao kako je ovo pokret koji će svoje djelovanje temeljiti na “osnovu islama, čime će se narod izbaviti iz problema poput korupcije i mita”.

Kako je kazao u videu objavljenom nakon osnivačke skupštine, ovaj pokret je već živ, te su brojni zainteresirani za njega, ali da na izborima zakazanim za novembar ove godine neće učestvovati.

“Ove izbore ćemo najvjerovatnije preskočiti, jer ne možemo izaći na njih zbog zakonskog roka. Međutim, za dvije godine, na te izbore ćemo izaći kao veliko iznanađenje, i tu očekujemo dobar uspjeh. Za nekih 10-ak godina, vjerujem da će konci države BiH i upravljanje njome biti u našim rukama”, rekao je Musa.

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Musa nije odgovorio.

Prošle godine, u intervjuu za BIRN BiH, on je kazao kako je zapravo smisao Inicijative “Iskorak” jedinstvo Bošnjaka i muslimanskih grupacija unutar Bošnjaka.

Musa je tada rekao kako sebe vidi kao nekadašnjeg selefijskog daiju, te da se nada da je Inicijativa “Iskorak” zadnja faza “davetskog puta života” i da će to biti njegov put do kraja.

Borba protiv tuđih prava zarad svojih vjerovanja

Inicijativa “Iskorak” pod vodstvom Sanina Muse je tokom protekle godine organizirala proteste protiv “Povorke ponosa” održane u Sarajevu.

Kako je kazano u pozivu objavljenom na Facebook stranici Inicijative, dan održavanja Povorke je “jedan od najgorih udaraca u historiji ovog naroda i jedan od najvećih vidova kršenja Božijeg prava na Zemlji”.

Na dan održavanja “Povorke”, u parku Ciglane održan je protestni skup, gdje je rečeno kako je taj protest osuda “zla koje je ušlo u ovaj grad”:

“Ovaj grad nije doživio veće poniženje od onoga što mu se danas sprema. (…) Današnje zlo koje je došlo u ovaj grad je najveće poniženje ovom gradu u njegovoj višestoljetnoj historiji”, poručio je, između ostalog, Musa na ovom skupu.

On je potom u intervjuu za BIRN BiH kazao kako ovim protestom niko nije bio ugrožen, te da je cilj protesta bio da se pokaže na kojoj je ko strani.

“Nije mi ekstra žao što nisu bili ugroženi, ja znam, opet ponavljam po ko zna koji put, u kakvom društvu živim, kakvo je obezbjeđenje organizacija pratila, na kraju krajeva, ne treba nam nasilje. Prvog dana smo pozivali na nenasilan skup. Ne volim nasilje i živimo u takvom društvu koje je i toj populaciji ljudi pružilo prava da kaže, odnosno ispolji nešto”, rekao je Musa, dodavši kako se ne slaže s promovisanjem istog u javnom eteru i “zato smo digli svoj glas”.

BIRN BiH je pisao da značajni dodatni troškovi osiguranja prve bosanskohercegovačke “Povorke ponosa”, koji su prošle godine nametnuti organizatorima ovog protesta, nisu traženi od drugih sličnih skupova prošle i ove godine.

Nakon što je najavljena i druga “Povorka ponosa” za ovu godinu, na stranici Inicijative “Iskorak” navedeno je kako će ponovno organizirati protest protiv “Povorke”.

“Ovom prilikom pozivamo sve građane Sarajeva i izvan, da nam se pridruže i dadnu svoj doprinos, da dignemo glas protiv nastranog i neprirodnog načina života koji se želi instalirati u društvo i institucije kao nešto dobro i sasvim prihvatljivo”, stoji u pozivu.

 

Nermina Kuloglija-Zolj