Vijesti


Na području Bugojna pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe 17. Jula 2020. Vijest Posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, zajedno s ličnim predmetima, pronađeni su na lokalitetu Tvrdulja, Rostovo (općina Bugojno), nakon što ih je otkrio mještanin tokom gradnje vikendice, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Sljedeće sedmice početak suđenja Milaremu Berbiću 17. Jula 2020. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 20. jula, početi suđenje Milaremu Berbiću, optuženom za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.
Uhapšen Duško Soleša, osuđen za silovanje maloljetnice u Bihaću 1992. godine 17. Jula 2020. Vijest Službenici Policijske uprave (PU) Banja Luka uhapsili su Duška Solešu, za kojim je bila raspisana potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je iz ove policijske uprave za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Granična policija nije pronašla propuste pri ulasku ruskih vojnih medicinara u BiH 16. Jula 2020. Vijest Uprava Granične policije Bosne i Hercegovine nije pronašla propuste tokom istrage navoda da prilikom dolaska humanitarnog aviona iz Rusije na banjalučki aerodrom nisu po propisima vršene kontrole ulaska putnika, niti je utvrdila da su policijski službenici prilikom provjera počinili povrede službene dužnosti.
Rade Vlasenko traži od BiH 20.000 KM odštete 16. Jula 2020. Vijest Rade Vlasenko, pravosnažno oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. godine iz logora “Trnopolje” (općina Prijedor) izveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti od kojih je jedan ubijen, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog devet dana koje je proveo u pritvoru te mjera zabrane.
Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Predstavničkom domu SAD-a 16. Jula 2020. Vijest U Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predstavljena je rezolucija kojom se osuđuje genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.
Novinari nedovoljno svjesni zaštite autorskih prava 15. Jula 2020. Vijest Uprkos činjenici da u Bosni i Hercegovini više od deset godina postoji Zakon koji reguliše zaštitu autorskih prava novinarki, novinara i drugih medijskih djelatnika, malo je onih koji traže pravdu na sudovima zbog smanjene svijesti i poznavanja legislative.
Počelo suđenje Hamzi Labidiju za ratovanje u Siriji 15. Jula 2020. Vijest Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Hamzi Labidiju za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji pred Državnim sudom.
U Tomašici počela ekshumacija i traženje nestalih osoba 15. Jula 2020. Vijest U mjestu Tomašica započeli su radovi na procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba, jer postoje informacije da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih na području Prijedora 1992. godine.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Povratnici su osobe vješte u rukovanju oružjem i eksplozivnim sredstvima 15. Jula 2020. Vijest Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Državnog tužilaštva je iznio nalaz o “Islamskoj državi”, organizaciji ISIL, te o državljanima Bosne i Hercegovine koji su išli na strano ratište.