Vijest

Žalbe na presudu Ratku Mladiću zakazane za 25. i 26. august

17. Jula 2020.17:45
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je sjednicu na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću zakazao za 25. i 26. august ove godine.

This post is also available in: English (English)


Ratko Mladić. Izvor: MMKS

Kako se navodi u odluci koju je potpisala predsjedavajuća Žalbenog vijeća Prisca Matimba Nyambe, žalbe na presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini prvo će iznijeti njegova Odbrana 25. augusta, dok će haški tužioci svoje žalbe iznijeti dan kasnije.

Na kraju zasjedanja 26. augusta, kako se navodi u odluci, Mladić će sam imati priliku da uzme riječ.

Nyambe je prije iznošenja žalbi zakazala statusnu konferenciju za 24. juli ove godine.

U odluci se navodi da će Mladić imati priliku da se izjasni da li će sam prisustvovati statusnoj konferenciji i žalbama, ili će se uključivati putem videoveze iz Pritvorske jedinice u Scheveningenu.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera zaštite, Žalbeno vijeće je naložilo Uredu registrara da osigura uslove u kojima će biti bezbjedno prisustvo Mladića ili, ukoliko odbije da prisustvuje, uslove da se može uključiti u postupak iz Pritvorske jedinice.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina počinjen 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine, no zbog pandemije koronavirusa završetak žalbenog postupka na suđenju Mladiću očekuje se u prvoj polovini 2021. godine, a presuda, čiji termin još uvijek nije potvrđen, trebala bi biti izrečena devet mjeseci nakon iznošenja žalbi.

Denis Džidić


This post is also available in: English (English)