Vijest

Nakon 13 godina otvoren prvi državni zatvor

22. Jula 2020.12:08
Nakon više od decenije od početka izgradnje, danas je u Vojkovićima otvoren prvi Zavod za izvršenje krivičnih sakcija, pritvora i drugih mjera, kapaciteta više od 300 ćelija u kojima će biti smješteni zatvorenici osuđeni u Sudu BiH za najteža krivična djela.

This post is also available in: English

Otvaranje Državnog zatvora. Izvor: Ministarstvo pravde BiH

Zbog epidemiološke situacije izazvane pojavom i širenjem koronavirusa, današnjoj svečanoj ceremoniji prisustvovao je ograničeni broj zvanica i medija.

Zatvor su otvorili ministar pravde BiH Josip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji su se obratili zvanicama, kao i Johan Norqvist, prvi sekretar Ambasade Švedske.

Kamen temeljac je postavljen 2006., a izgradnja zatvora počela je 2007. godine. Kao razlog zbog kojeg radovi nisu dugo počinjali iako su finansijska sredstva bila osigurana, ranije su iz Upravnog odbora Jedinice za implementaciju ovog projekta navodili složene procedure, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Kako je BIRN BiH ranije pisao, državni ministar pravde Josip Grubeša je rekao da je izgradnja zatvora također kasnila zbog sudskog spora podizvođača s jednim od izvođača na objektu.

Objekat se prostire na 24.000 kvadratnih metara i ima 350 ćelija, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, ukupne je površine oko 12 kvadratnih metara.

Izgradnju zatvora, uz kreditno zaduženje kod Razvojne banke od 6,45 miliona eura, pomogli su Evropska unija donacijom od 9,15 miliona eura, Evropska komisija sa 1,7 miliona, Vlada Švedske sa dva miliona te Vlada SAD-a sa 1,8 miliona eura.

Zatvor je građen po najvišim svjetskim i evropskim standardima, a kako je rečeno, u njemu će biti smješteni zatvorenici koje je Sud BiH osudio za najteža krivična djela.

Dinamika premještanja u Zavod zatvorenika i pritvorenika koji izvršavaju krivične sankcije u entitetskim zavodima vršit će se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima, da se adaptiraju na novi zatvor, a sve shodno planu Zavoda i materijalno-finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje u narednom periodu.

 

 

Emina Dizdarević


This post is also available in: English