Vijest

Izricanje presude Ibri Merkezu za zločine u Goraždu naredne sedmice

17. Jula 2020.15:39
U petak, 24. jula, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će drugostepenu presudu Ibri Merkezu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Goraždu.
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Suđenje je obnovljeno nakon što je ukinuta presuda u osuđujućem dijelu prema kojem je Merkez proglašen krivim da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. augusta 1992. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH Merkez je oslobođen dijela optužbi za period nakon 4. augusta 1992., uz obrazloženje da je tada ranjen i da je kasnije bio na liječenju.

Ovom presudom su optuženi Predrag Bogunić i Ešef Hurić oslobođeni optužbi za nezakonito zatvaranje 31 civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorije SJB-a, gdje su držani u nehumanim uslovima, u prenatrpanoj prostoriji, uskraćeni za toalet i higijenu, te izgladnjivani, i gdje je jedno lice preminulo, a jedno pokušalo da izvrši samoubistvo. Oslobođeni su i optužbi za daljnje držanje stanovništva u stanovima nakon 4. augusta, kao i za oduzimanje prava na pravično suđenje. Apelaciono vijeće je odbilo žalbu Tužilaštva BiH u odnosu na ovaj dio presude.

Naredne sedmice planiran je nastavak iznošenja završne riječi Državnog tužilaštva na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi za zločine počinjene u Trnovu.

Godinjak, Šarić i Bunoza su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Završnu riječ iznijet će i Odbrana na suđenju Saši Ćurčiću, optuženom za zločine počinjene na području Foče.

U optužnici protiv Ćurčića je navedeno da je, između 3. i 18. jula 1992. godine, Dragan Zelenović iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno s Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Sljedeće sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Vozući, Zavidovićima, Prijedoru i Brčkom.

Nermina Kuloglija-Zolj