Suđenje

Ališić na fotografijama u uniformi i s puškom

21. Jula 2020.13:54
Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su prikupljali informacije o njegovom odlasku i boravku u Siriji, a prikazani su i snimci optuženog u uniformi i s oružjem.

This post is also available in: English

Emir Ališić
Emir Ališić. Izvor: Sud BiH

Na prijedlog Tužilaštva saslušana su tri inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su ispričali kako su dobili informacije da je Ališić u dva navrata odlazio u Siriju.

“Raspolagali smo informacijama da je on otišao u Siriju, pa se vratio nakratko, pa opet otišao, a za njim i porodica, supruga i djeca iz njenog prvog, kao i drugog braka”, kazao je inspektor.

Tužilaštvo je emitovalo inserte iz dva video-snimka. Prema riječima svjedoka, jedan je snimak kurdistanske televizije iz marta 2019. na podučju grada Baguza, a na njemu se vidi kako kurdske snage pregledaju zarobljene borce ISIL-a.

Svjedok je rekao da Ališić u izjavi za televizijsku ekipu kaže da je došao da pomogne narodu, te navodi da je u početku bio u jedinici “Džabat al-Nusra”.

Drugi snimak je iz emisije Federalne televizije (FTV) posvećene državljanima BiH koji su u Siriju otišli s porodicama. Svjedok je izjavio da se na fotografijama Ališića u uniformi i s oružjem nalaze njegova djeca, odnosno oni kojima je očuh.

Odbranu je interesovalo na osnovu čega je svjedok zaključio da su u pitanju predaja i kurdski vojnici, kao i kako zna da se radi o martu 2019. i području Baguza. Branilac Bakir Hećimović ga je pitao ko mu je prevodio pitanja kurdskog novinara.

Svjedok je rekao da pretpostavlja pitanje na osnovu Ališićevog odgovora, kao i da sam optuženi kaže u kojoj je jedinici bio.

Drugi svjedok je ispričao kako su od svjedoka dobijali informacije da se Ališić preselio iz Sanskog Mosta na područje Zavidovića, gdje se oženio, te da je sa suprugom i djecom otišao u Siriju.

On je rekao da su na internetu pronalažene fotografije i snimci na kojima se nalazi optuženi, uključujući sliku na kojoj s oružjem i u uniformi stoji sa drugim borcima.

Svjedok je odgovorio negativno na pitanje branioca da ta fotografija može biti iz perioda kada je Ališić ratovao u BiH.

Treći svjedok je kazao da je učestvovao u uviđaju snimka kurdistanske televizije objavljenog na portalu Klix.ba.

On je naveo da je iz pratećeg teksta uz snimak zaključio da je riječ o predaji boraca nakon pada Baguza.

Na pitanje Odbrane, sva tri svjedoka su rekla da lično nisu utvrđivali autentičnost snimaka.

Vijeće je prije saslušanja svjedoka odbilo prijedlog Tužilaštva da se zabrani objavljivanje njihovih imena. Tužiteljica Biljana Golijanin se pozvala na određene zakonske odredbe. Vijeće je zaključilo da nisu ispunjeni uslovi za određivanje mjera, ali je preporučilo da se imena svjedoka ne objavljuju.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je napustio BiH u decembru 2013. i da je u Siriji bio u jedinicama u okviru ISIL-a.

Nastavak suđenja je 8. septembra, nakon kolektivnog godišnjeg odmora u Tužilaštvu BiH, a potom i odmora članova Vijeća.

 

Marija Taušan


This post is also available in: English