Vijest

Uhapšen Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila u Bosanskoj Krupi

17. Novembra 2020.10:53
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) uhapsila je Dušana Ćulibrka, koji se sumnjiči za ratni ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bosanske Krupe u ljeto 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English


Foto: SIPA

“Ćulibrk Dušan zvani ‘Ćule’ se tereti za ubistvo 44 zatvorenika iz logora ‘Omarska’, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik u ljeto 1992. godine, kao i za ubistva sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako je navedeno, Dušan Ćulibrk “Ćule” je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa u julu 1992. godine, zajedno s drugim osobama, lično sudjelovao u odvođenju, a potom i ubistvima 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru “Omarska” u Prijedoru, te odvedeni radi navodne razmjene, nakon čega su odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja.

Prema Tužilaštvu, početkom augusta u mjestu Donji Dubovik, vatrenim oružjem Ćulibrk je ubio skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Tijela ubijenih i posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani iz jame “Lisac”.

Ćulibrk je uhapšen u ranim jutranjim satima na području mjesta Donji Dubovik (općina Krupa na Uni), a u toku dana će biti predat postupajućem tužiocu.

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, u okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur.

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English