Vijesti


Lokalne vlasti u izbornoj godini izdvajale više novca na javne nabavke 26. Novembra 2020. Vijest Uprkos pandemiji koronavirusa općinske i gradske vlasti izdvajale su više novca na radove u svojim lokalnim zajednicama tokom izborne godine iako su zbog pandemije njihovi budžeti smanjeni, dok su postupke javnih nabavki prilagođavali ponuđačima koji te radove mogu završiti u najbržem mogućem roku, navodi se u izvještaju Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.
Disciplinski postupak protiv Burzić zbog insistiranja na optužnicama protiv Konakovića i Efendića 26. Novembra 2020. Vijest Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održano je pripremno ročište u postupku protiv Dalide Burzić zbog neispravnog postupanja za vrijeme obavljanja dužnosti glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
Odbrana Milivoja Petkovića zatražila prijevremeno puštanje iz zatvora 26. Novembra 2020. Vijest Advokatski tim Milivoja Petkovića, bivšeg čelnika takozvane Herceg-Bosne osuđenog na 20 godina zatvora, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, za koje će steći uslove početkom naredne godine.
Disciplinski tužilac zaprimio prijavu, Tegeltija i Buha negiraju odgovornost nakon snimka o imenovanju 26. Novembra 2020. Vijest Ured disciplinskog tužioca zaprimio je prijavu protiv Milana Tegeltije, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nakon što je portal Istraga objavio snimak razgovora o imenovanju na pravosudnu funkciju. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Tegeltija potvrdio je za BIRN BiH da je razgovarao s bivšom članicom ovog Vijeća o konkurisanju njene sestre na poziciju u sudu nakon što je objavljen snimak razgovora njih dvoje, samo nekoliko dana poslije objave izvještaja Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u kojem se kritikuju nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.
“Pravo na pravdu”: Integritet u pravosuđu i borba protiv korupcije uslov za ulazak u EU 24. Novembra 2020. Vijest Vladavina prava je u srži proširenja Evropske unije (EU) te je stoga neophodno vratiti povjerenje građana Bosne i Hercegovine u pravosuđe i prihvatiti važnost njegovog integriteta, zaustaviti opstrukcije i ojačati brobu protiv korupcije, rečeno je danas tokom javne debate “Pravo na pravdu” u organizaciji Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.
Počinje suđenje Dragičeviću po tužbi Lukača za klevetu 23. Novembra 2020. Vijest Pred Osnovnim sudom u Banjaluci u utorak, 24. novembra, održaće se pripremno ročište po tužbi protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, koju su zbog klevete podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, potvrdio je advokat tuženog za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Izbor članova Ureda za razmatranje žalbi obilježen žalbama 23. Novembra 2020. Vijest Dom naroda Bosne i Hercegovine na narednoj sjednici u utorak, 24. novembra, trebao bi razmatrati imenovanje članova Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu, u proceduri tokom koje je komisija dobila anonimnu prijavu da bi imenovanje jednog od kandidata bilo protivno Zakonu o javnim nabavkama.
Predstavljanje izvještaja OSCE-a: Napredak u borbi protiv korupcije uslov za kandidaturu BiH u EU 23. Novembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u 2019. godini pokazalo nezadovoljavajući rezultat zbog malog broja podignutih optužnica u predmetima teške korupcije i naglog pada u stopi osuđujućih presuda za iste predmete, istaknuto je tokom predstavljanja “Trećeg godišnjeg izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti” Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.
Mihajlović: Odbrana smatra da je presuda neodrživa 23. Novembra 2020. Suđenje Odbrana tužioca Bože Mihajlovića zatražila je od Apelacionog vijeća Državnog suda preinačavanje ili ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi.
Zahtjev za ocjenu ustavnosti nove odluke o zabrani kretanja 23. Novembra 2020. Vijest Posljednja naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH o ograničavanju kretanja od 23 do pet sati ujutro nije zakonita i neustavna je, smatraju pravnici Muhamed Hundur i Haris Agić, koji su pred Ustavnim sudom pokrenuli apelaciju zbog odluke donesene 9. novembra 2020. godine.