Vijest

Usvojena Deklaracija vjerskih lidera o humanosti

17. Novembra 2020.17:51
Deklaracija o humanosti, kojom se prave napori na osudi svakog oblika nasilja u konfliktu i pružanju podrške preživjelima, usvojena je danas na Ministarskoj konferenciji o slobodi vjere i uvjerenja u Poljskoj, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.


Izaslanik britanskog premijera Lord (Tariq) Ahmad of Wimbledon. Foto: Foto:Ambasada Velike Britanije u BiH

U saopćenju o Deklaraciji usvojenoj na inicijativu Lorda (Tariq) Ahmada od Wimbledona, izaslanika britanskog premijera za pitanje prevencije seksualnog nasilja i britanskog ministra za ljudska prava, navodi se kako je ona “važan korak prema osuđivanju stigmatizacije s kojom se suočavaju osobe koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, te prema daljnjem zajedničkom angažmanu različitih vjerskih zajednica i vjerskih lidera širom svijeta na osudi svakog oblika seksualnog nasilja u konfliktu i pružanju jasne podrške preživjelima”.

Kako je navedeno, sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu je globalni izazov, a može biti okončan samo kroz zajedničko i trajno djelovanje.

Bosna i Hercegovina se suočava s teškim naslijeđem seksualnog nasilja tokom sukoba, kazali su iz Ambasade, podsjetivši da je Međureligijsko vijeće BiH, uz podršku UNFPA-e i Ambasade Velike Britanije u BiH tokom 2017. godine usvojilo je deklaraciju kojom se osuđuje stigmatizacija preživjelih žrtava seksualnog nasilja u sukobu u BiH i osigurava se učešće svih vjerskih zajednica u aktivnom pružanju neophodne, prvenstveno psihosocijalne podrške preživjelima.

Deklaracija Međureligijskog vijeća BiH je imala pozitivan efekat na izgradnju kapaciteta više od 100 članova vjerskih zajednica u pružanju psihosocijalne podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, navedeno je u saopćenju, dodavši da je 2019. godine ova deklaracija rezultirala usvajanjem Akcionog plana za održivanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja.

“Ove dvije deklaracije za BiH moraju biti smjernice koje upućuju na koji način vjerske zajednice i vjerski lideri mogu pružiti podršku preživjelima seksualnog nasilja u ratu, te doprinijeti pozitivnim društvenim promjenama, u kojima se ovaj vid nasilja neće tabuizirati, minimizirati ili opravdavati”, stoji u saopćenju.

Kako je, između ostalog, navedeno u Deklaraciji, u potpunosti se osuđuju sva djela seksualnog nasilja u konfliktu nad bilo kojom osobom, u bilo koje vrijeme i pod bilo kojim okolnostima, te odbacuje stigmatizacija osoba koje su preživjele seksualno nasilje i stigmatizacija djece koja su rođena nakon silovanja u konfliktu, te se prepoznaje i poštuje neovisnost, hrabrost, nada i otpornost preživjelih i njihovo pravo na oblikovanje vlastite budućnosti.

U Deklaraciji je navedeno da će se učiniti sve što je u njihovoj moći da se spriječi seksualno nasilje u konfliktu te se zaštite sve osobe izložene riziku od takvog nasilja, uključujući marginalizirane, manjinske skupine i pripadnike drugih vjera ili uvjerenja.

“Podržati glas preživjelih, zalagati se za pravdu kako bi se spriječili ugnjetavanje, nasilje i lažne optužbe, te zalagati se za odbranu preživjelih i njihovog prava na pravdu, istovremeno pozivajući na odgovornost one koji su počinili zločine”, stoji u Deklaraciji.