Vijest

Problem s glasanjem građanima u izolaciji u drugoj općini

13. Novembra 2020.17:48
Građani koji se nalaze u izolaciji zbog koronavirusa van općine u kojoj su registrovani za glasanje mogli bi se suočiti s problemom glasanja na lokalnim izborima u nedjelju jer mobilni timovi za glasanje nemaju nadležnost da izlaze iz svoje općine, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Glasanje. Foto: EPA/Fehim Demir

Andrea Soldo vjerovatno neće moći glasati u nedjelju jer je, nakon što je dobila pozitivan test na koronavirus, sada u izolaciji u drugoj općini, a ne u onoj u kojoj je registrovana u Sarajevu. Ona kaže da je, po odlasku u izolaciju u općinu Novo Sarajevo, zvala Centralnu izbornu komisiju (CIK) kako bi saznala da li može glasati u općini Novi Grad, gdje je registrovana za glasanje. Iz CIK-a su joj rekli da mobilni tim iz jedne općine ne može prelaziti u drugu općinu.

“Na moje pitanje da li to znači da ja ne mogu da glasam, odgovorili su mi potvrdno. Članica iz Općinske izborne komisije je kazala da su imali ovakvih poziva i slučajeva i da nisam pojedinačan slučaj, tako da ovo predstavlja sistemsku prepreku za građane”, kaže Soldo.

Ona kaže da je nakon testiranja zvala Centralnu izbornu komisiju BiH, iz koje je dobila informaciju da nisu nadležni za taj problem i da zove svoju Općinsku izbornu komisiju (OIK) kako bi s općinskim mobilnim timom dogovorila o načinu glasanja. Njoj su rekli da ne postoji način da mobilni tim jedne općine pređe na teritoriju druge općine kako bi ona izvršila proces glasanja.

“Ja ne želim da ugrožavam zdravstveno stanje svojih sugrađana da izađem da glasam. Nije stvar hoću li raditi jedno ili drugo, nego nemam nikakvog izbora, nisu mi dali opcije nikakve, vidim to kao oduzimanje mog prava”, ističe ona.

Iz CIK-a BiH i Općinske izborne komisije Novo Sarajevo nisu odgovorili na upit do objave teksta, dok su iz OIK-a Novi Grad rekli da će se javiti naknadno novinarima BIRN-a BiH ukoliko predsjednik bude zainteresovan da razgovara o ovoj temi.

Koordinatorica Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” Jelena Tanasković-Mićanović kaže kako su građani slali upite Koaliciji s pitanjima kako mogu ostvariti svoje biračko pravo ukoliko su izolovani zbog pandemije koronavirusa, i da su nakon toga uslijedile reakcije.

“CIK je izmijenio svoj pravilnik o glasanju, gdje građani koji su zaraženi mogu ostvariti biračko pravo tako što će se javiti u Općinsku izbornu komisiju i prijaviti se za taj vid glasanja”, kaže Mićanović.

Ona ističe mogućnost problema uzrokovanog kasnijim dodjeljivanjem rješenja o izolaciji građanima koji su pozitivni na koronavirus.

“Postoji određena bojazan da ljudi koji su zaraženi neće na vrijeme dobiti rješenje za izolaciju, kako bi se mogli prijaviti za tu mogućnost glasanja. Tako da s te strane to ne bi trebalo – ako sistem odreaguje blagovremeno – biti problem, sigurno se ne smijemo dovesti u situaciju da će nekome biti uskraćeno Ustavom zagarantovano pravo zato što je pozitivan na virus i što mu je naložena izolacija”, zaključuje ona.

Za Andreu Soldo ovo je prvi put da neće moći glasati.

“Mobilni timovi su organizovani da budu mobilni. Ja sam sada na Grbavici u izolaciji i da sam samo dvije tramvajske stanice niže, mogla bih glasati, ovako ne mogu”, kaže ona.

    Azra Husarić Omerović