Vijest

Potvrđena odluka o kažnjavanju Asima Sarajlića

18. Novembra 2020.17:56
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku o kažnjavanju svjedoka Asima Sarajlića sa 3.000 KM zbog neosnovanog odbijanja dužnosti da omogući uvid u svoj telefon.


Asim Sarajlić s braniocem. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je na ročištu održanom 19. oktobra zatražilo kažnjavanje Sarajlića zbog neispunjavanja obaveza koje ima kao svjedok u istrazi o uvozu respiratora u aprilu ove godine.

Nakon ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost, Sud BiH je 22. oktobra donio rješenje o kažnjavanju Sarajlića zbog neosnovanog odbijanja da omogući uvid u mobilni telefon koji je njegovo vlasništvo.

Kako je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rečeno iz Suda BiH, rješenje kojim je Sarajlić kažnjen sa 3.000 KM potvrđeno je 9. novembra.

Sarajlić je ranije saslušan kao svjedok u istrazi koja se vodi u vezi s uvozom respiratora, a u kojoj su osumnjičeni premijer Federacije Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Marija Taušan