Vijest

Odbijena apelacija za naknadu 60.000 KM nakon obustavljene istrage za pripremanje terorističkog napada

17. Novembra 2020.10:17
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu Kemala Murića kojom je potraživao 60.000 KM za naknadu nematerijalne štete nakon što je protiv njega i još nekoliko osoba Državno tužilaštvo obustavilo istragu o planiranju terorističkog napada za Novu 2016. godinu.

This post is also available in: English

Ustavni sud BiH. Foto: Ustavni sud

Kako se navodi u odluci Ustavnog suda, zahtjevi za tužbu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti u iznosu od 60.000 konvertibilnih maraka (KM) nisu osnovani.

“Drugostepeni sud je prilikom odmjeravanja ovog vida štete u dovoljnoj mjeri ocijenio specifične okolnosti konkretnog slučaja kao što su težina krivične optužbe, dužina trajanja pritvora i mjera zabrane, nalaz i mišljenje vještaka, apelantovu životnu dob, njegove porodične okolnosti i slično, ocijenivši da iznos od 5.000 KM predstavlja adekvatnu satisfakciju za sve duševne bolove prouzrokovane neosnovanim lišenjem slobode i određivanjem mjera zabrane”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Kako stoji u odluci Ustavnog suda, odbija se apelacija Kemala Murića podnesena protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine od 28. septembra 2018., 16. oktobra 2017. i 7. augusta 2017. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 7. augusta 2017. godine Muriću je predviđen iznos od 3.400 KM na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti, kao i naknade troškova parničnog postupka u iznosu od 1.092,40 KM.

Drugostepenom presudom Suda BiH od 16. oktobra 2017. godine, djelimično je usvojena Murićeva žalba i prvostepena presuda preinačena, da mu se isplati iznos od 5.000 KM.

Presudom revizijskog vijeća Suda BiH od 28. septembra 2018. godine djelimično je uvažena žalba i preinačena je drugostepena presuda, na način da se Muriću za nadoknadu troškova parničnog postupka isplati iznos od 1.864,60 KM.

Murić je uhapšen i pritvoren, u predmetu kodnog naziva “Rez”, u decembru 2015. zajedno sa Elvirom Muratovićem, Semirom Salkovićem, Zulfom Alajbegovićem, Edinom Tabakovićem, Darkom Pecom, Elvirom Mašićem i Adisom Kešanom. Nakon mjesec pritvora, određene su im višemjesečne mjere zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. godine.

Murića i ostale je Tužilaštvo BiH sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za Novu 2016. godinu, a pored njih su u akciji “Rez” bili privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English