Vijest

Osumnjičeni za terorizam Jahja Vuković u Siriju otputovao iz Njemačke

19. Novembra 2020.12:16
Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora za Jahju Vukovića, osumnjičenog za organiziranje terorističke grupe, odnosno boravak na sirijskom ratištu, dok je Odbrana predložila da mu se izreknu mjere zabrane. Kako je rečeno na ovom ročištu, osumnjičeni je u Siriju otputovao iz Njemačke.

This post is also available in: English


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ćazim Hasanspahić je na ročištu rekao da će se u narednom periodu izdati odgovarajuće naredbe za vještačenje određenih predmeta, među kojima su telefon koji je privremeno oduzet od osumnjičenog, kao i videosnimak kojim raspolaže Tužilaštvo.

Otvaranje privremeno oduzetih predmeta, kojem je Vuković dužan da prisustvuje, prema riječima tužioca, bilo je prolongirano zbog pandemije koronavirusa, jer je većina pritvorenika u pritvorskoj jedinici u kojoj se on nalazi bila u izolaciji.

“Punih šest godina je bio na stranom ratištu, proveo je određeni period u formaciji ‘Al-Nusra Front’, i tek nakon više od šest godina je lišen slobode na Sarajevskom aerodromu. Period boravka i pripadnost kroz obuku za rukovanje čak artiljerijskim oružjem, opravdavaju razloge za produženje pritvora”, kazao je tužilac Hasanspahić.

Belma Balijagić-Džuho, koja je na ročištu mijenjala Vukovićevog branioca, rekla je da Tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza kojima bi se potvrdili razlozi za produženje pritvora, te je predložila Sudu da osumnjičenom izrekne odgovarajuće mjere zabrane.

Prema riječima Balijagić-Džuho, nije ponuđeno dovoljno dokaza da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, a na vještačenja ne može uticati jer ih provode službene osobe. Navela je da Vuković nije kažnjavan, niti je sklon vršenju krivičnih djela.

“Moj branjenik je u Siriju otišao sa 14 godina u pratnji oca i maćehe, kao dijete bez svoje volje. Imao je namjeru u februaru da se vrati u BiH, a te činjenice Tužilaštvo nije ponudilo”, rekla je braniteljica.

Tužilaštvo je odgovorilo da osumnjičeni nije na adresi prebivališta duže od šest godina, te da ne stoji prijedlog Odbrane da mu među mjerama zabrane bude ograničeno kretanje na to mjesto.

“Nije otputovao u Siriju sa adrese prebivališta iz BiH, nego iz Njemačke, gdje je živio duži period”, naglasio je tužilac Hasanspahić.

Vukovića Tužilaštvo sumnjiči da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Al-Nusra Front”, gdje je zajedno s drugim državljanima BiH, u okviru jedinice “Hattab”, učestvovao u terorističkim aktivnostima ove skupine.

Ranije je iz Tužilaštva saopšteno da je Vuković u Siriji boravio sve do 2019., nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu BiH 22. oktobra 2020. godine.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva i Odbrane donijeti u zakonom predviđenom roku.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English