Vijesti


Tužilaštvo će ponovo razmotriti dokaze protiv ministra Cikotića za ratni zločin u Bugojnu 30. Novembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo je uvažilo žalbu punomoćnika oštećenih na naredbu o obustavi istrage protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Bugojna, te će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije nego donese novu tužilačku odluku.
VSTV na ispitu transparentnosti pristupom sjednici o Tegeltijinom snimku 30. Novembra 2020. Vijest Način pripreme za održavanje vanredne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na kojoj će se govoriti o snimku o imenovanju u pravosuđu, na čijem održavanju su insistirale međunarodne organizacije, ali i domaća pravosudna udruženja, unutar Viber grupe i zatvorenog pripremnog sastanka, naglašava pitanja o transparentnosti Vijeća, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Izručenje Saše Cvetkovića Srbiji nakon izdržavanja kazne zatvora za ratni zločin u BiH 30. Novembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je sredinom novembra ove godine odredio ekstradicioni pritvor Saši Cvetkoviću zbog opasnosti da će izbjeći postupak izručenja Srbiji, a pritvor će se računati od trenutka otpuštanja sa izdržavanja 12-godišnje kazne zatvora zbog učešća u ubistvima u Sasama kod Srebrenice i silovanja u Bratuncu 1992. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sud BiH Sudije i tužioci smatraju da VSTV treba razmatrati “prestanak mandata” Tegeltije 27. Novembra 2020. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) trebalo bi na hitnoj sjednici razmatrati da li je ponašanje Milana Tegeltije u skladu sa zakonom, saopštili su iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca (ZKT) u Bosni i Hercegovini, nakon objave audiosnimka predsjednika i bivših članova Vijeća.
sudnica Sljedeće sedmice izricanje presude za silovanje u Foči 27. Novembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći presudu Radovanu Paprici i Slavku Ognjenoviću za silovanje u Foči počinjeno u ljeto 1992. godine.
Podignuta optužnica za zločine počinjene u logoru “Luka” u Brčkom 27. Novembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Ivana Đurića za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u logoru “Luka” u Brčkom tokom 1992. godine.
Novalić i ostali Očekuje se podizanje optužnice u predmetu “Respiratori” protiv Fadila Novalića i ostalih 27. Novembra 2020. Vijest Istraga je u završnoj fazi i u skorijem periodu se očekuje podizanje optužnice protiv Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenje isprava, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Miletić: Prigovor za odugovlačenje postupka protiv sutkinje 27. Novembra 2020. Suđenje Odbrana sutkinje Azre Miletić, koja je optužena za primanje dara, u spis je uložila video-zapise sa ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine, kojima nastoji dokazati da je u spornom predmetu odlučivalo Vijeće.
Građani koji zbog izolacije nisu mogli glasati još bez odgovora nadležnih 27. Novembra 2020. Vijest Građani koji su se na dan lokalnih izbora nalazili u izolaciji zbog koronavirusa i do kojih mobilni timovi za glasanje nikada nisu stigli, još uvijek nisu od Centralne izborne komisije (CIK) dobili odgovor ko će snositi odgovornost jer im je uskraćeno Ustavom zagarantovano pravo. Iz CIK-a su potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da će na jednoj od narednih sjednica razmatrati prigovore.
Optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu zbog nasilja i seksualnog uznemiravanja 27. Novembra 2020. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog nasilja, seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja uposlenice ove pravosudne institucije.