Vijesti


U informatičkom sistemu UIO-a samo podaci iz deklaracije, ne i broj kamiona 3. Decembra 2020. Suđenje Svjedok Odbrane na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću za zloupotrebu položaja rekao je da softver koji koristi ova institucija pretraživanjem može pokazati broj deklaracija, ali ne i kamiona na kojima se uvozila roba.
Uprava za indirektno oporezivanje otpušta zaštićenog prijavitelja korupcije 3. Decembra 2020. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivane (UIO) kaznila je prestankom radnog odnosa uposlenika Emira Mešića, koji ima status “zviždača”, odnosno zaštićenog prijavitelja korupcije, zbog teže povrede službene dužnosti.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Ispovijesti povratnica iz Sirije 2. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze svjedokinja koje su izjavile da optuženog Senada Kasupovića poznaju iz Sirije.  
Na području Sanskog Mosta pronađeni posmrtni ostaci pet osoba 2. Decembra 2020. Vijest Na lokalitetu Greda u općini Sanski Most pronađeni su posmrtni ostaci pet osoba za koje se pretpostavlja da su nastradale 1995. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Parlamentarna istražna komisija: “Potpuni kolaps pravosudnog sistema” 2. Decembra 2020. Vijest Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH poslala je na današnjem zasjedanju zahtjeve državnim institucijama nakon razmatranja Trećeg godišnjeg izvještaja OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti.
Nova istraga protiv direktora OSA-e Mehmedagića i ministra Cikotića 2. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika ove institucije, kao i ministra sigurnosti Selme Cikotića zbog sumnje na zloupotrebu položaja.
Direktor i uposlenik OSA-e Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić negirali krivicu 2. Decembra 2020. Vijest Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osman Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije Muhamed Pekić negirali su pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Ustavni sud utvrdio da su Aliji Delimustafiću prekršena prava zbog boravka u pritvoru 1. Decembra 2020. Vijest Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Alije Delimustafića, jednog od optuženih za organizovani kriminal, koruptivna i druga djela u predmetu “Pravda”, te utvrdio da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost zbog pritvora i jer mu mjere zabrane nisu redovno kontrolisane.
Milan Tegeltija podnio krivičnu prijavu protiv uposlenika OSA-e za napad na ustavni poredak 1. Decembra 2020. Vijest Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica povezanih ili zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) zbog dugogodišnjih nezakonitih radnji protiv predsjednika VSTV-a, koje se ogledaju, kako se navodi, u montiranom snimku razgovora s bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom.
Ališić: Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti, predloženo čitanje iskaza iz istrage 1. Decembra 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim vojnim formacijama, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je iznijela nalaz po kojem svjedokinje, povratnice iz Sirije, iz zdravstvenih razloga ne bi mogle nesmetano svjedočiti u ovom predmetu.