Vijesti


Sarajka ime umrlog djeda pronalazi na biračkom spisku šeste izbore zaredom 7. Decembra 2020. Vijest Kada je glasala na nedavno održanim lokalnim izborima, Sarajka Merima Šišić kaže da birački odbor nije želio izbrisati sa biračkog spiska ime njenog djeda koji je preminuo prije deset godina. Objašnjeno joj je da njegov primjer nije neuobičajan što također potvrđuju nadležni i organizacije za nadgledanje izbora za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Obilježena mjesta stradanja i zatočenja u Livnu, Ljubuškom i Čapljini 7. Decembra 2020. Vijest Grupa aktivista, uz podršku Centra za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo – Beograd, obilježila je novih osam lokacija stradanja na području Livna, Ljubuškog i Čapljine, čime iskazuju solidarnost sa žrtvama i ukazuju na važnost primjerenog obilježavanja mjesta zločina.
Tužilaštvo neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski u Sarajevu 7. Decembra 2020. Vijest Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski koje je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) kupila od firme “Panta Rei”, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Trećina stranaka ili nezavisnih kandidata u Zvorniku nije osvojila niti po jedan glas 7. Decembra 2020. Vijest Trećina od ukupno 72 kandidovane političke stranke ili nezavisna kandidata u Zvorniku nije osvojila niti jedan glas na posljednjim lokalnim izborima, dok je polovina stranaka u Rogatici dobila tek jedan ili nijedan glas, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Podignuta optužnica protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića 4. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za koruptivna krivična djela protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, aktera afere “Potkivanje”, u vezi sa snimkom objavljenim na internetu na kome se, osim osumnjičenih, pojavljuje i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
Tužilaštvo istražuje provalu u stan članice VSTV-a Monike Mijić – ona negira da je djelo počinjeno 4. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo je saopćilo da istražuje provalu u stan članice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Monike Mijić, dok ona za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi kako joj nije provaljeno u stan, niti bilo šta otuđeno.
Novalić i ostali Podignuta optužnica protiv Novalića, Hodžića, Solaka ali i Milićević u predmetu “Respiratori” 4. Decembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi činjenja krivičnog djela “zloupotreba položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenje isprava”.
Poziv Delegacije Evropske unije Tegeltiji da uvaži stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke 3. Decembra 2020. Vijest Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pozvala je Milana Tegeltiju da prihvati zaključke članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojene danas na vanrednoj sjednici i razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika kako bi vratio ugled ovoj instituciji i povjerenje javnosti.
VSTV: Devet od 14 prisutnih članova tražilo tokom diskusije ostavku Milana Tegeltije 3. Decembra 2020. Vijest Nakon razmatranja audiosnimka razgovora između bivše članice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milijane Buhe i predsjednika ovog pravosudnog tijela, članovi Vijeća su, između ostalog, zaključili da Milan Tegeltija treba da razmotri mogućnost podnošenja ostavke, dok je devet od 14 članova tokom diskusije zatražilo njegovu ostavku.
Urednik BIRN-a BiH dobitnik prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo 3. Decembra 2020. Vijest Semir Mujkić, urednik Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dobitnik je prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijal istraživanja o ruskom uticaju i ekstremnim grupama u BiH.