Suđenje

Miletić: Prigovor za odugovlačenje postupka protiv sutkinje

27. Novembra 2020.13:18
Odbrana sutkinje Azre Miletić, koja je optužena za primanje dara, u spis je uložila video-zapise sa ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine, kojima nastoji dokazati da je u spornom predmetu odlučivalo Vijeće.

Azra Miletić. Foto: BIRN BiH

U nastavku suđenja pred Opštinskim sudom u Sarajevu, Odbrana optužene Miletić je uložila zapise sa dijelova ročišta održanih pred Apelacionom vijećem u predmetu “Brkić i ostali” 20. novembra 2014. i 5. februara 2015. godine.

Na prezentovanim dijelovima sa ročišta razgovarano je o dokazima koji bi trebalo da budu izvedeni u obnovljenom postupku.

“Vidi se kako Vijeće donosi odluke suprotno navodima optužnice”, kazala je braniteljica Jesenka Rešidović.

U tom predmetu su, između ostalih, bili optuženi Ramo Brkić i Senad Šabić, a ticao se trgovine drogom i drugih djela. Miletić je, prema optužnici, trebalo da pogoduje dvojici optuženih u tom predmetu.

Brkić i Šabić su sa Miletić bili optuženi u predmetu za primanje odnosno davanje dara, ali su pobjegli. Brkić je 2019. uhapšen i osuđen pred Opštinskim sudom u Sarajevu.

Odbrana je u dokaze uložila i dijelove emisije “Mreža” Federalne televizije iz marta 2015. godine.

Sarajevski kantonalni tužilac Sead Kreštalica ocijenio je da se u kratkim snimcima koje je prezentovala Odbrana ne vidi kako Vijeće donosi odluku, već kako predsjedavajuća Vijeća Miletić odlučuje.

On je rekao da se na snimku sudije došaptavaju, ali da nije poznato o čemu.

Tužilac smatra da je prilog iz emisije irelevantan i da sadrži novinarske pretpostavke.

Kako je navela optužena, pojedini navodi iz emisije sadrže dijelove ročišta iz kojih je javnost bila isključena.

Odbrana je završila sa svojim planiranim dokazima, a tužilac Kreštalica je najavio mogućnost dodatnih svjedoka, navodeći da će se o njima izjasniti u pisanom obliku.

Braniteljica Rešidović i optužena Miletić su negodovale što tužilac odmah ne iznese imena svjedoka, smatrajući da na taj način odugovlači postupak.

Sudija Nedim Ćosić kazao je da tužiocu nije ranije bilo rečeno da pripremi prijedlog dokaza. Ostavljen mu je rok od sedam dana da se o tome izjasni.

Miletić je prvobitno suđeno pred Sudom BiH, ali je Apelaciono vijeće u aprilu 2018. ukinulo prvostepenu presudu kojom je bila osuđena na dvije i po godine zatvora, a dalje vođenje postupka preneseno je na Opštinski sud u Sarajevu.

Nastavak suđenja je 11. decembra.

Marija Taušan