Vijest

Podignuta optužnica za zločine počinjene u logoru “Luka” u Brčkom

27. Novembra 2020.14:04
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Ivana Đurića za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u logoru “Luka” u Brčkom tokom 1992. godine.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Đurića tereti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru “Luka” u Brčkom.

Prema informacijama iz Tužilaštva, Đurić je te zločine vršio zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, a njegovo optuženje je povezano s predmetima za zločine u Brčkom koji su procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

U nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je Đurić tokom maja 1992. godine dolazio u hangar logora “Luka” u Brčkom i više dana uzastopno vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozljeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koja su na žrtvama ostavila trajne tjelesne i duševne ozljede i posljedice.

Optužnica protiv Đurića proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Albina Sorguč