Vijest

Očekuje se podizanje optužnice u predmetu “Respiratori” protiv Fadila Novalića i ostalih

27. Novembra 2020.13:56
Istraga je u završnoj fazi i u skorijem periodu se očekuje podizanje optužnice protiv Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenje isprava, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Novalić i ostali
Novalić, Solak i Hodžić u sudnici. Foto: Sud BiH

Kako je saopćeno, u Tužilaštvu BiH je ranije formiran odvojeni predmet, u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o kaznenom djelu “pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela”, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tokom isporuke respiratora.

“U interesu rada na predmetu, ne možemo davati više informacija”, navode iz Tužilaštva BiH.

Državno tužilaštvo ranije je saopćilo da sumnjiči premijera Federacije BiH Fadila Novalića, nekadašnjeg direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića zbog udruživanja radi činjenja krivičnog djela zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Naknadno je iz Tužilaštva saopćeno da se sumnjiči i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, za zloupotrebu položaja zbog sumnje da je iskoristio ovlasti i prekoračio ovlaštenje u vezi sa slučajem “Respiratori”, omogućivši “F.H. Srebrena malina” upis u registar veleprometnika medicinskih sredstava i u konačnici dozvolu za uvoz respiratora.

Od maja ove godine Tužilaštvo BiH provodi istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme “F.H. Srebrena malina”, koja se bavi prodajom voća i povrća. Ročište za određivanje pritvora održano je 30. maja. Odlukom Suda BiH nije određen pritvor osumnjičenima.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je vještačenjem utvrđeno da kupljeni respiratori nisu namijenjeni za korištenje u intenzivnoj njezi, odnosno za liječenje pacijenata s koronavirusom, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Azra Husarić Omerović