Vijest

Sudije i tužioci smatraju da VSTV treba razmatrati “prestanak mandata” Tegeltije

27. Novembra 2020.17:57
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) trebalo bi na hitnoj sjednici razmatrati da li je ponašanje Milana Tegeltije u skladu sa zakonom, saopštili su iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca (ZKT) u Bosni i Hercegovini, nakon objave audiosnimka predsjednika i bivših članova Vijeća.

Sud BiH
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Iz ZKT-a BiH, tijela formiranog potpisivanjem memoranduma između Udruženja tužilaca Federacije BiH, Udruženje sudija FBiH, Udruženje sudija u BiH i Udruženje žena sudija u BiH, navode kako je, povodom snimka razgovora između predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i bivše članice Vijeća Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju, potrebno hitno sazvati sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj bi se u skladu sa članom Zakona o VSTV-u “prestanak mandata” utvrdilo da li ponašanje predsjednika VSTV-a kao člana Vijeća u kontekstu objavljenog audiosnimka zadovoljava zakonski standard da “obavlja svoje dužnosti na pravilan, djelotvoran ili nepristrasan način”, te da li se njegovo ponašanje može podvesti pod djelo “zbog kojeg ne zaslužuje da obavlja dužnosti u Vijeću”.

“ZKT smatra da je hitnom razrješenju ovog pitanja potrebno bez odlaganja pristupiti kako bi se na adekvatan način zaštitio integritet procesa donošenja odluka u Vijeću”, navedeno je u saopćenju.

Na sazivanje vanredne sjednice Vijeća pozvali su i Goran Nezirović, član VSTV-a, i Šeila Heljić, predsjednica Udruženja tužilaca Federacije.

Iz Misije OSCE-a su ranije za BIRN BiH rekli kako bilo koja radnja koja ukazuje da se imenovanja u pravosuđu vrše na osnovu nekih drugih faktora osim profesionalnih zasluga, dodatno potvrđuje nalaze Misije o davanju prioriteta ličnim i političkim vezama i razmjeni usluga u odnosu na demonstrirane zasluge pri imenovanjima, pri čemu se dodatno narušava povjerenje javnosti u institucije.

Pozivajući se na Izvještaj stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH, ZKT u svom saopćenju navodi kako rukovodioci pravosudnih institucija moraju pokazati liderstvo, integritet, znanje i hrabrost u iznalaženju adekvatnih rješenja za unapređenje funkcionisanja institucija i postizanja rezultata koji vraćaju povjerenje javnosti u pravosuđe.

“Potrebno je preispitati efikasnost i kvalitet imenovanja i napredovanje kadrova u pravosuđu, koji su u konačnici nosioci institucionalne borbe protiv korupcije”, navedeno je.

S obzirom da se u 2021. godini očekuje imenovanje sedam novih članova VSTV-a, iz ZKT-a su naveli kako se za ta imenovanja primjenjuje Pravilnik o izboru članova VSTV-a, za koji misle da “ne osigurava najadekvatniji i najtransparentniji okvir za imenovanje na ovako važne i odgovorne funkcije”.

“Iskreno se nadamo da će u predstojećim izborima članova Vijeća, sudije i tužioci svjesno i savjesno kandidirati i izabrati najbolje, najmoralnije i najsposobnije predstavnike u VSTV-u koji imaju sveobuhvatni kapacitet da osiguraju visok stepen nezavisnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti i transparentnosti pravosuđa”, poručuju iz ovog tijela.

Nermina Kuloglija-Zolj