Vijest

Optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu zbog nasilja i seksualnog uznemiravanja

27. Novembra 2020.11:57
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog nasilja, seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja uposlenice ove pravosudne institucije.


Kantonalni sud u Sarajevu. Izvor: BIRN BiH

Optužnica ga tereti da je tokom 2018. i 2019. godine, kada je obnašao dužnost vršitelja dužnosti a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu.

“Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj, u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene, iako mu je ona u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Špoljarić se tereti da je na osnovu spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je prekršio tačku Zakona o ravnopravnosti spolova BiH kojom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Počinjeno krivično djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantuje sigurnost života i zdravlja i zaštita pojedinca od spolne diskriminacije. Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza”, navode iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Admir Muslimović