Vijest

Tužilaštvo će ponovo razmotriti dokaze protiv ministra Cikotića za ratni zločin u Bugojnu

30. Novembra 2020.16:18
Državno tužilaštvo je uvažilo žalbu punomoćnika oštećenih na naredbu o obustavi istrage protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Bugojna, te će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije nego donese novu tužilačku odluku.


Selmo Cikotić. Izvor: N1

Žalbu Tužilaštvu BiH je uputio Bruno Božić, advokat grupe bugojanskih Hrvata, svjedoka zločina, nakon što je protiv Selme Cikotića, kako navode, nezakonito 2018. godine obustavljena istraga odlukom tužiteljice Slavice Terzić.

Cikotić je, zajedno sa Dževadom Mlaćom i još nekoliko osoba, bio osumnjičen od 2005. godine, kazao je Božić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Istraga je okončana optuženjem nekoliko osoba u predmetu “Gasal i ostali”.

“Neko je zaboravio obavijestiti žrtve da je protiv Cikotića obustavljena istraga, a što je zakonska obaveza. Mi smo nakon toga uložili žalbu na takvu odluku, koju je Tužilaštvo BiH prihvatilo. Dakle, usvojen je naš prigovor, i postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljnjim radnjama istrage protiv Selme Cikotića, dakle da li će i dalje biti predmet istrage ili neće”, rekao je Božić.

Žrtve hrvatske nacionalnosti iz Bugojna, kako pojašnjava njihov zastupnik, smatraju da je Cikotić, ratni komandant Operativne grupe “Zapad” Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u čijoj je zoni odgovornosti bilo Bugojno, uz predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Dževada Mlaću, najodgovorniji za etničko čišćenje, te progon i ubistva Hrvata na ovom području.

Sud BiH je u predmetu “Gasal i ostali” osudio Senada Dautovića na sedam, a Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu na po četiri godine zatvora za zločin počinjen nad zarobljenicima hrvatske nacionalnosti 1993. i 1994. u Bugojnu.

Dautović je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Ratnog predsjedništva u Bugojnu, proglašen krivim jer je dozvolio da zarobljenici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se predali i položili oružje, budu zatočeni u neuslovnim prostorijama.

Gasal, nekadašnji upravnik logora na stadionu “Iskra”, gdje je bilo zatočeno oko 300 Hrvata, i Kukavica, komandir obezbjeđenja u ovom objektu, proglašeni su krivima što su dozvoljavali odlazak zarobljenika na prinudne radove na prve borbene linije, gdje im je život bio ugrožen.

Na suđenju koje je trajalo skoro šest godina, jedan od svjedoka 2011. bio je i Cikotić. Kao svjedok, Cikotić je tvrdio da u decembru 1993. nije znao za “probleme” u vezi sa zatvorenicima, kao ni za nestanke ljudi odvedenih sa stadiona.

On je također tokom suđenja rekao da je prvi put na suđenju vidio dokumente vojnih struktura koji se odnose na osobe zatvorene na stadionu “Iskra”. Tako je naveo da mu nije poznata naredba iz septembra 1993. godine, koju je potpisao njegov pomoćnik za bezbjednost Kemal Đafić, a u kojem daje instrukcije 307. brigadi o postupanju prema zatvorenicima.

Cikotić, koji je, u periodu obuhvaćenom optužnicom u predmetu “Gasal i ostali”, bio komandant Operativne grupe “Zapad” ARBiH i tvrdio je da su za zarobljene pripadnike HVO-a bile odgovorne civilne vlasti.

 

Admir Muslimović